WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Harry Borthen

Fra WikiStrinda
Revisjon per 21. mai 2017 kl. 08:54 av Jan H (diskusjon | bidrag)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Harry Borthen

Harry Borthen (10.8.1884 i Trondheim- 25.3.1963 i Oslo), sønn av grosserer Tobias Ulrich Borthen (1.3.1835 i Frøya- 29.11.1915 i Trondheim) og Nina Haurowitz 8.2.1849 i Danmark - 13.11.1921 i Trondheim ). Gift med Jenny E Borthen (-1943).

Harry Borthen var født og oppvokst i Trondhjem, og som barn tilbrakte han somrene på handelsstedene på Halten og i Froan. Hele livet var Harry Borthen opptatt av fødebyen sin, - selv om han flyttet ut ganske ung. Han var kjent for sin raushet, og mange institusjoner, og venner, kan takke ham for hjelp i form av gaver og penger. Blant annet støttet han Videnskabsselskapet, Ila gamlehjem og Kunstindustrimuseet.

Harry Borthen reiste tidlig til sjøs, men bestemte seg snart for å ta handelsutdanning. Etter fire år i Selmers Rederi i Trondhjem, fortsatte han utdanningen i England og Tyskland. Deretter fulgte fire år som befrakter. I årene 1912-1916 var Borthen kontorsjef i meglerfirmaet J. M. Nielsens shippingavdeling i Kristiania.

En tid vurderte han å flytte tilbake til hjembyen, men klimaet var for tøft for ham her.

33 år gammel startet han så sitt eget rederi i hovedstaden. Skipsrederen og forretningsmannen hadde tøffe tak i starten, men han så fremover - og kunne etter mange år overlate et solid firma til de to sønnene sine.

Trondheim by har vist «Harry» - som han vanligvis ble kalt - sin ære både med en vei og et skip. I 1962 ble Trondheim Biologiske Stasjons nye forskningsfartøy døpt «Harry Borthen ».

Borthen var glad og stolt over all oppmerksomheten. Hver gang han var i fødebyen – og det var visstnok ofte – var han bortom veien «sin», Harry Borthens veg.

Borthen var venn med mange og hadde en stor bekjentskapskrets både i Norge og i utlandet. Han hadde en lang rekke tillitsverv og også æresverv, ble æresmedlem i Videnskabsselskapet og ridder av St. Olavs Orden.

Harry Borthen døde 78 år gammel etter en hjerneblødning under et ferieopphold på Madeira.


Kilde

  • 1. Ingrid Brissac. Adresseavisen
  • 2. Gravsteder i Trondheim
  • 4. Gravminner i Norge

Eksterne lenker