WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Hans Jørginus Hansen

Fra WikiStrinda
Revisjon per 23. okt. 2014 kl. 15:44 av Torbjorn (diskusjon | bidrag)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Hans Jørginus Hansen

Hans Jørginus Hansen (født 5. august 1857 i Trondhjem, død 1919 i Molde) var en norsk forretningsmann og politiker (V).

Bakgrunn og yrkeskarrière

Han var sønn av malermester Lars Andreas Hansen Røstad og Albetine Margrethe (født Krogh).

Hansen giftet seg første gang med Marie Johanne Lyng, og fikk sønnen Harald Marius i 1884. Marie Johanne Lyng døde av lungebetennelse i 1886. Han giftet seg på nytt med Petra Marie Erichsen i 1888, datter av konditor Ernst Ericsen, stifter av Erichsens Conditori i Trondheim. De fikk datteren Aslaug i 1889. Hans Jørginus og Petra Marie døde begge 15. mai 1919 i en hotellbrann i Grand Hotel i Molde.

Etter endt skolegang arbeidet Hansen i to og et halvt år i grossererfirmaet Johan Berg, og senere vel tre år på kontoret hos firma G.P. Meisterlin, etter at han hadde vært noen måneder til sjøs. Etter firma Meisterlins opphør, arbeidet han fra 1879–1881 som betjent ved Trondhjems Sjøforsikringsselskab. Deretter fikk han stilling som førstebetjent, og senere prokurist, i firmaet Jenssen & Co.

Den 27. januar 1892 startet han egen engrosforretning i sild- og fiskebransjen, senere også i kolonial, såkorn og frø, en forretning som ble kjent over hele landet. På grunn av at han var på Stortinget i lang tid, gikk hans forretning senere tilbake, og han avviklet den i 1907. Deretter ble han disponent og senere direktør for Trondhjems Preserving Company, TPC, en stilling han hadde til 1916. Hans Arvtager var Nils E. Strøm, som før krigen ervervet alle aksjene i TPC. Hans Jørginus Hansen var sammen med 6 av "Trondjems kjente kapitalister" de som grunnla TPC, og han ble sterkt anerkjent for den måten han ledet bedriften på.

Hansen var meget interessert i utviklingen av Trondheims forretningsliv, og deltok i grunnlegging av flere bedrifter, bl.a. A/S Trondhjems Canning & Export Co., A/S Forretningsbanken og A/S Sodium & Norsk Alkalie. Han var også medlem av Trondhjems Sparebanks forstanderskap.

Han var medlem av to losjer i Trondhjem; St. Johanneslogen St. Olaf til det gjenreiste Tempel 1913–1915, og Den Norske Provincialloge Polarstjernen 1911–1919.

Politisk arbeid

Hansen var politisk interessert, og var en meget aktiv politiker for Venstre. I 1897–1906 var han visekonsul for Brasil, var innvalgt i Trondhjems bystyre og skolestyre i en årrekke, og var medlem av Trondhjems Arbeiderforening, hvor han 26. mars 1899 ble valgt til foreningens ordfører. Han var medlem av styret for Spareskillingsbanken i årene 1902–1908, og var formann i forstanderskapet i samme bank i 1912.

I 1898 var han på Stortinget som 3. suppleant for Trondhjem og Levanger, og møtte som 1. representant på Stortinget for samme krets i perioden 1900–1903. I denne perioden var han samtidig direktør ved Norges Banks daværende hovedsete i Trondhjem. Som stortingsmann var han fast medlem av Stortingets næringskomité, og ble valgt inn i deputasjonen som var til stede fra Stortinget ved åpningen av Ofotbanen i 1903. Etter at han sluttet som stortingsmann var han valgt inn i en departemental tollkomité, og var medlem av handelstraktatkomiteen av 1904.

Kilde

  • Denne artikkelen er helt eller delvis basert på artikkelen «Hans Jørginus Hansen» fra Wikipedia på bokmål. For å se bidragsytere; se «historikk» knyttet til den opprinnelige artikkelen og «historikk» knyttet til denne siden.