WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Handelsstedet Hopsjø

Fra WikiStrinda
Revisjon per 19. mai 2017 kl. 07:52 av Jan H (diskusjon | bidrag) (Ny side: '''Handelsstedet Hopsjø''' var et av Trøndelagskystens største handelssteder på 17. og 1800-tallet. Familien Parelius regjerte her i over 250 år som handelsmenn og proprietærer. P...)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Handelsstedet Hopsjø var et av Trøndelagskystens største handelssteder på 17. og 1800-tallet.

Familien Parelius regjerte her i over 250 år som handelsmenn og proprietærer. På Hopsjøen stod det ei pakkhusbrygge, ytterbrygge, et 50 meter langt fjøs, grisehus, hønsehus, lysthus, borgstue, bakeri, smie, skjenkestue, anneks og hovedhuset stod ferdig i 1730.

Det hørte 10 husmannsplasser, 4 kirker og 2 fiskevær til Hopsjøen. Nils Rosing Parelius (1753-1799) gjorde tidlig Hopsjø til et kjent handelshus med en rik og spennende historie. Nils fraktet fiskeprodukter på egne skip fra Hopsjø til Spania og Europa for øvrig, og i retur hadde han edle varer som frukt, tobakk og brennevin i lasten. Varer ble fraktet, noe ble kjøpt og noe også smuglet, for selveste Parelius var en kar med mye på ferde.

Til ære for sin kone bygde Nils i 1790 Margrethes Minde. Et franskinspirert hus med fin hage og sjeldne vekster som senere også avduket en av Nils kjellere for smuglede varer.

Stifteren Tor Bugten var til sin siste dag helt sikker på at det i området finnes flere kjellere og skjulte skatter som enda ikke er funnet den dag i dag. Sætra er i dag et yndet og populært turmål for lokale og tilreisende, ryktene sier at verdens beste vafler serveres nettopp her. Margrethes Minde forvaltes av Ut Hitra sportsklubb.

I dag finner man ett Norges eldste bevarte kramboder på Hopsjøbrygga og man utfører noe handel på denne enda i dag. Krambua er åpen hver dag i sommersesongen.

Pakkhusbrygga er gjort om til restaurant.

Kilder