WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.


WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.

Handelsstedet Berggården

Fra WikiStrinda
Revisjon per 8. jun. 2016 kl. 14:01 av Jan H (diskusjon | bidrag)

(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til: Navigasjon, søk

Berggården i Rørvik ble etablert av Johan Andreas Berg fra 1870. Etableringen fikk stor betydning for fremveksten av Rørvik som tettsted og ble et viktig handelshus på Nordlandskysten.

Johan Berg var handelsbetjent hos Brandtzæg i Abelvær. Han kjøpte fjæra og området ved sjøen i Rørvik. I to vintre leide han folk til å kjøre storstein fra Telegraffjæra, slik at han fikk fyllt opp området. I slutten av 1870- årene hadde han ferdig første del av Berggården, ti år senere bygde han på den delen der butikken ble anlagt.

Hovedbygningen var Johan og Betzy Bergs meget herskapelige privatbolig. På tunet var det bårstue med bakeri, stabbur, driftsbygning med fjøs, stall og låve. ned mot sjøen lå en vakker og tidstypisk hage med et lite lysyhus. Ved sjøen bygget Berg et stort pakkhus, "Heimbrygga", som ble brukt til mellager og til salting av fisk. Berg sendte jakten "Petra" og galeasen "Søeblomsten" til Lofoten og kjøpte saltfisk. Fisken ble tørket på bergknausene i Rørvik.

Berg hadde dampskipekspedisjon for Vesteraalske Dampskibselskab og fikk bygget kaianlegg for lagring av kull. Rørvik hadde anløp av Nordlandsruta fra 1863 og Hurtigruten fra etableringsåret 1893.

Etter nærmere 50 år avsluttet Johan Berg sin virksomhet på Rørvik i 1926. gården ble kjøpt av Vikna kommune. Butikken ble overtatt av Bergs betjent, Evald Nordli som drev den fram til 1970-årene. Anlegget ble senere overtatt av Kyst-Museet i Nord-Trøndelag, Woxengs samlinger.

Kilder

  • Nils Magne Knutsen. Nessekongene. De store handelsdynastiene i Nord-Norge. Gyldendal forlag 1988
  • Jon Henrik Lie/ Fin Serck-Hanssen. Væreiere og nessekonger. Handelssteder mellom Rørvik og Varanger.

Eksterne lenker