WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Halfdan Fredrik Sommerfeldt Klingenberg

Fra WikiStrinda
Revisjon per 8. mai 2020 kl. 10:18 av Jan H (diskusjon | bidrag)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Halfdan Klingenberg

Halfdan Fredrik Sommerfeldt Klingenberg (født på fogdgården Gjermenes i Romsdal 30.8.1815 - 31.5.1887). Han var en av seks sønner av fogd Johan Klingenberg og Benedicta Sommerfeldt. Da Halfdan var tre år gammel, ble faren utnevnt til fogd i Strinda og Selbu, og familien flyttet til Trondheim. Fem sønner ble embetsmenn, Halfdan var den eneste som valgte forretningslivet. Han tok borgerskap i 1840. Fem år senere giftet han seg med den 19-årige Martha Angell Lysholm som var datter av Jørgen B. Lysholm. Tilsammen fikk de 12 barn:

Familien hadde lystgård på Klingenberg.

H. F. Klingenberg AS utviklet seg til et av byens ledende firmaer innen kolonialvarer, fisk, kaffe, mel og trelast. Grossereren drev også skipsrederi og trafikkerte Nord-Norge og Russland. Firmaet og privatboligen lå i Kjøpmannsgata - den gang Søgaden - der handelshusene lå med bryggene ut mot elva. Han var formann i Trondhjems Handelsforening i 1878 og 1891.

I 1857 ble Halfdan Klingenberg russisk visekonsul. Han var aktiv innen næringsliv og kommunikasjon; satt blant annet i styret for Trondhjems mekaniske Værksted og Røros Kobberverk og var medlem av tilsynskomiteen for Meråkerbanen og inspeksjonen for Thomas Angells Stiftelser. Dessuten var han en primus motor for opprettelsen av TTL – Trondhjems tekniske læreanstalt.

Kilde

  • 1. Trondheim byleksikon
  • 2. Adresseavisen: Artikkel av Ingrid J. Brissach

Eksterne lenker