WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Håndtverkerforeningens hus

Fra WikiStrinda
Revisjon per 27. mai 2015 kl. 15:56 av Jan (diskusjon | bidrag)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Håndtverkerforeningen 2013. Foto: Jan Habberstad

Håndverkerforeningens hus , Kjøpmannsgata 12, på hjørnet av Erling Skakkes gate er fra 1900, og er oppført av Trondhjems Håndtverks- og Industriforening. Arkitekter er Lars Solberg (arkitekt) og Johan Christensen. Gården er oppført i nyromantisk stil i fire etasjer, med et tårn mot Erling Skakkes gate

Huset ble reist etter en brann i 1898, som ødela hele kvartalet, bl.a. det staselige Borgerklubbens hus. Under arkeologiske utgravninger på branntomta ble restene av en middelalderkirke påtruffet. Mellom 1900 og 1935 holdt Trondheim folkebibliotek til i en del av bygningen.

1901-1935 hadde Folkebiblioteket sine lokaler i 1. etasje. Her lå senere skjenkestedet Bykroa, deretter Café Remis, i dag Metro, et møtested for homofile og lesbiske.

Tidlig på 1900-tallet holdt Strinda lensmannskontor til i bygningen, før Strinda politi ble etablert.

Bygnigens festsal ble i mange år benyttet av Alma Christensens Danseskole, Dillner og Støens handelsskole, Sigrid Tønseths danseskole og Ernas Balettskole. Jehovas Vitners lokale Rikets sal var også leietaker i bygningen.

Trondhjems Håndtverks- og Industriforening solgte eiendommen i 1971.

Kilde

  • 1. Ingrid Pedersen. Trondhjemske arkitektperler. Nytrykk 2002.
  • 2. Trondheim byleksikon