WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Forskjell mellom versjoner av «Gunnar Houen»

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
 
Linje 43: Linje 43:
*Adresseavisen
*Adresseavisen


{{DEFAULTSORT:Houen, Gunnarl}}[[Kategori:Arkitekter]]
{{DEFAULTSORT:Houen, Gunnarl}}[[Kategori:Arkitekter]][[Kategori:Foredragsholdere for Strinda historielag]]
[[Kategori:Trondhjemsfolk]][[Kategori:1984]]
[[Kategori:Trondhjemsfolk]][[Kategori:1984]]


[[Kategori:Fødsler i 1948]]
[[Kategori:Fødsler i 1948]]

Nåværende revisjon fra 3. aug. 2020 kl. 08:31

Gunnar Houen

Byantikvar Gunnar Houen (født 1948).

Gunnar Houen var byantikvar i Trondheim i 32 år fra 1984 da stillingen ble opprettet, til 2016 da han gikk av med pensjon. Han ble etterfulgt av Mette Bye.

Arkitektnytt intervjuer Gunnar Houen:

Vi kjører i retning Kristiansten festning og kommer inn i en vei med ny boligbebyggelse på den ene siden og femtitalls lavblokker på den andre. Nok et eksempel fra en tid da det fantes magamål hos myndighetene, mener Houen.


– Dette området har et nivå på bokvaliteten som man nå går bort fra når man planlegger nye boligfelt. Her er det lys og luft og rom, slår han fast.


Så går turen gjennom campus på NTNU og videre nedover mot Lerkendal stadion og Scandic Lerkendal, hotellkongens Arthur Buchardts hjertebarn.


Byantikvaren sier ikke stort, han tenker vel at det er opplagt hva han mener. Hotellet er 21 etasjer høyt, og vi har nettopp snakket om silhuetten i trondheimsskåla.


– Er det noen uteområdekvaliteter igjen her, da? spør han retorisk. Og legger til at Lerkendalhotellet ble bygget omtrent samtidig med det omstridte Clarion-hotellet nede på Brattøra.


Stemningen i bilen stiger betraktelig nedover Elgeseter gate, og særlig når vi kommer til studentboligbygget i det som kalles Teknobyen, prosjektert av spanske MEK Architects og fullført i samarbeid mellom Mek og Link arkitektur for Studentsamskipnaden i Trondheim.


Et infillprosjekt med åpenbare kvaliteter, mener byantikvaren.

– Det viser hvordan du med faglig årvåkenhet kan nytolke bybebyggelse og gå inn i en situasjon og gjøre fornuftige grep. Det er altfor lite sånn type kvalitet i byen.


Turen går mot slutten, og vi kjører over Elgeseter bru, forbi tomten hvor Per Kartvedts St. Olav kirke fra 1973 sto. Den ble revet sommeren 2014, og idet vi svinger inn mot Katedralskolen, spør vi hvor hardt by- antikvaren prøvde å hindre riving.


– Vi prøvde, slår Houen fast. Så mye mer sier han ikke, bortsett fra at kampen var tapt da de så listen over de åpenbare bygningstekniske svakhetene. Konstruksjonen var i ferd med å ruste opp, forteller han.

Vi parkerer ved den relativt nye kontorbygningen som huser Byantikvarens kontor, et prosjekt han selv var veldig kritisk til i sin tid. Tidligere kjent som Forenede/Gjensidigebygget, ble det tegnet av Narud Stokke Wiig og brøt med høydereguleringene i Trondheims Midtbyplan. Houen identifiserer seg med den franske kulturpersonligheten Guy de Moupassant, som var sterk motstander i Eiffeltårnet, men som likefullt ofte ble observert i tårnets restaurant.

– Da svarte han at det var det eneste stedet i byen hvor han slapp å se silhuetten av tårnet. Sånn kan du si jeg også har det, ler Houen.

Se også

Kilder

  • Adresseavisen