WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Gjedda Jonathan

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
Plakat om Gjedda Jonathan

Sjøsetting av Gjedda Jonathan i Palmehavens basseng var en mangeårig tradisjon byggstudentenes linjeforening H.M. Aarhønen ved NTH hadde som tradisjon.

Etter at høstsemestret ved NTH kom i gang, ble det fanget en gjedde i Jonsvatnet, og en prosesjon av festkleddde studenter gikk fra Studentersamfundet i Trondhjem til Britannia Hotel med "Jonathan". Under stor pomp og prakt ble så fisken plassert i det vannfylte bassenget i Palmehaven.

Tradisjonen startet i 1940 som en markering for gjenopprettelse av de norsk sjøstridskrefter. En student ved NTH, Kristin Faye Klaveness, hadde brukt gjedder i sin diplomoppgave (som for øvrig omhandlet umettede fettsyrer), og ett gjenlevende ekemplar ble sjøsatt i Palmen ledsaget av taler som hyllet den norske marinen. Tilstedeværende tyske offiserer som hadde beslaglagt hotellet, fant situasjonen mistenkelig. Historien vil ha det til at Jonathan 1. senere ble funnet bak en busk i Palmehaven henrettet med nakkeskudd, kaliber 9, hvilket peker i retning av en tysk Luger.

Fra 1948 ble sjøsettingen gjort til en årlig tradisjon ledet av byggstudent Helge Bydal fra Førde. På 1970-tallet ble dette festarrangementet stoppet, men senere gjenopptatt fra 1968 av. En senere opprusting av Palmehaven førte til at bassenget ble borte.

1. april 2019 gjenåpnet Palmehaven etter tre år med oppussing av Britannia Hotel, og nå er bassenget kommet tilbake.

Gjedda Jonathan ga senere navn til restauranten Jonathan Mat & Vinkjeller i Britannia Hotel.

Palmehaven 2013. Foto: Jan Habberstad

Palmehaven i 2013.

Kilde

  • 1. Johan O. Jensen. Britannia Hotel. Tradisjon og atmosfære gjennom 100 år.
  • 2. Peter Klaveness, pers. med.