WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere.
WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.Forskjell mellom versjoner av «Georg Müller»

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk
Linje 33: Linje 33:
 
[[Kategori:Kirker og geistelighet]][[Kategori:Trondhjemsfolk]]
 
[[Kategori:Kirker og geistelighet]][[Kategori:Trondhjemsfolk]]
  
 
+
[[Kategori:Den katolske kirke]]
 
[[Kategori:Fødsler i 1951]]
 
[[Kategori:Fødsler i 1951]]
  
 
[[Kategori:Dødsfall i 2015]][[Kategori:Hendelser i mai]]
 
[[Kategori:Dødsfall i 2015]][[Kategori:Hendelser i mai]]

Revisjonen fra 6. okt. 2019 kl. 12:10

Georg Müller
Foto: Den katolske kirke
Georg Müller (født 7. juni 1951 i Volkesfeld (bispedømmet Trier) i Tyskland, død 25. oktober 2015 i Münster i Tyskland) var en tysk teolog og katolsk biskop-prelat av Trondheim stift.

I 1972 avla han de første løfter som ordensbror i Picpuspatrenes kongregasjon. Han studerte teologi, og han ble presteviet 18. mars 1978 i Simpelveld, Nederland. I 1981 ble han uteksaminert fra Universitetet i Münster, og han kom til Trondheim som kapellan i mai 1981. Han ble bispeviet i St. Olav domkirke i Trondheim 28. juli 1997.

Etter mangeårige konflikter i Trondheim stift fratrådte Müller sitt embete den 8. juni 2009 og forlot Trondheim etter en uke. Ett år senere skrev Adresseavisen at bakgrunnen for hans hastige avskjed var at han hadde tilstått et seksuelt overgrep mot en mindreårig altergutt i St. Olav domkirke i Trondheim. Hans tilståelse ble videreformidlet av biskop Eidsvig, på vegne av kardinal Levada, prefekt for Troskongregasjonen. Saken mot Müller ble avsluttet ved en forvaltningspakt. Han fikk diverse pålegg, men det var aldri en ordentlig rettssak. Saken ble ikke politianmeldt. Forholdet skal ha skjedd for mange år siden.

Etter at han forlot Trondheim oppholdt han seg i klosteret Casa di Santa Brigida i Roma.

Det var ikke tillatt for ham å utøve offentlig virksomhet, og han skulle heller ikke holde offentlig gudstjeneste, bare i klostersamfunnet, men i 2010 ble det kjent at Georg Müller fortsatte sin prestepraksis ved Franziskus-Hospital i Osnabrück, Tyskland. Han holdt gudstjenester og deltok i sjelesorgsarbeid. Verken ansatte eller pasienter visste at den tidligere kirketoppen hadde mistet jobben i Norge på grunn av sexovergrep. Siden 2012 bodde Müller i et kloster i Münster, Arnsteiner Patres.

I Byavisa ble Georg Müller i 2013 sitert på at han aldri har tilstått noe overgrep.

Georg Müller leste prekenteksten under den Felleskirkelige gudstjenesten i Nidarosdomen i forbindelse med Pavebesøket i Trondheim 1989.

Müller ble gravlagt i Werne i Tyskland 4. november 2015.

Troen slutter der bekymringene begynner, og bekymringene slutter der troen begynner.
Georg Müller

.

Kilde

  • Adresseavisen 27.10.2015
  • Wikipedia
  • Byavisa

Eksterne lenker