WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Gamle Jonsvannsveg

Fra WikiStrinda
Revisjon per 11. sep. 2019 kl. 21:06 av Jan (diskusjon | bidrag)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Gamle Stokkbrua
Foto: Jan Habberstad 2019

Gamle Jonsvannsveg som er en av de eldste kjørevegene i Strinda er anlagt i 1730­-årene. Vegtraseen er en del av gamle Søndre Jonsvannsveg som startet på Øvre Bakklandet og fulgte nåværende vegtrase frem til Dragvoll. Fra Stokkan forsatte den nordover og ble forent med den andre bygdevegen gjennom Strinda i retning Jonsvatnet.

Vegene i området ble omlagt like etter 1960 da Jonsvannsvegen fikk sin nåværende trase. Vegen går gjennom kulturlandskapet på gården Stokkan, som i dag tilhører NTNU. Den bevarte vegtraseen er 300 meter lang og har grusdekke. Vegen går i en trase svakt hevet over det omkringliggende landskapet.

Den fungerer som gangveg mellom NTNUs bygninger på Dragvoll og boligområdet Stokkanhaugen. Vegen passerer Stokkbekken på Gamle Stokkbrua, en 27 meter lang steinhvelvbru med den gamle Stokkbrua, en stenhvelvbru oppført omkring år 1800. Brua er bygget av naturstein og sikret med 16 stabbesteiner, 8 på hver side. Den framstår som et velbevart kulturminne med opprinnelig preg.

Foto Jan Habberstad 2008

Foto Jan Habberstad 2008

Kilde

  • 1. Og stien ble til veg. Statens Vegvesen Sør-Trøndelag 2000.

Eksterne lenker