WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune, Trondheim kommune og Trøndelag fylke.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Fra krigen 1940-45

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk

Utviklingen tirsdag 9. april 1940 blir beskrevet detaljert i dette kapitlet i bygdeboka.

Torsdag 11. april oppstod det rykte om at engelske skip skulle gjenerobre Trondheim. Det ble da gjennomført en evakuering av mange tusen beboere i Trondheim og i byggebeltet rundt. Folket strømmet til de store gårdene ved Steinan, Bratsberg og Kvammen.

Sommeren 1940 ble det rassia etter ulovlige sendere i Nordahl Bruuns veg 8.

Allerede 10. og 11. april fikk politiet ordre om å rekvirere lastebiler, rutebiler, hester og seletøy.

Kjøtt og annen mat ble rekvirert i store mengder. En dobbel rekke av kyr og okser strakte seg i 1942 helt fra gamle Bybro til Moholt Transformatorstasjon. Transporten ble ført om bord i båter på Brattøra.

Den tyngste og bitreste hendelse var unntakstilstanden 6. oktober 1942 til 12. oktober. Den 6. oktober klokken 1800 ble det skutt 10 gisler, hvorav 2 var strindinger, banksjef Gunnar Sandberg Birch og skipsmegler Per Tangen Lykke.

I alt var det 78 flyalarmer i Strinda og Trondheim.27.april 1942 skjøt luftvernilden lavt og gjorde stor skade på 9 hus på Tempe, 1 mann drept og flere såret.

24. juli 1943 ble Nyhavna ubåtbasis (Dora), og Ladehammeren radiostasjon og batterier angrepet.

En rekke større og mindre episoder under krigen er beskrevet i kapitlet.

Se også

Eksterne lenker

Interne lenker