WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Foucalts pendel

Fra WikiStrinda
Revisjon per 10. feb. 2016 kl. 07:29 av Jan H (diskusjon | bidrag)
Hopp til navigering Hopp til søk
Foucalts pendel-NTNU. Foto: Jan Habberstad

Foucalts pendel henger i RealfagbyggetGløshaugenNTH.

Pendelen henger i en lang snor fra toppen av glasstaket i bygget, til et av de nederste planene i atriumet. Pendelens svingeplan dreier seg langsomt og viser at jorda roterer.

Foucaults pendelforsøk i Paris i 1851 var den første laboratoriedemonstrasjon av at jorda roterer.

Foucaults pendel ble funnet opp av Jean Bernard Léon Foucault i 1851 for å anskueliggjøre jordens rotasjon om sin egen akse. Den er en lang pendel med en stor masse, som kan rotere fritt i opphengningspunktet. Observerer man pendelens bevegelse over flere timer, kan man fastslå at pendelens svingningsplan endrer retning. Dette vil bare kunne skje dersom jorden dreier seg om sin egen akse. Ved astronomiske betraktninger hadde det lenge (fra noen år etter Kopernikus' bok i 1543) vært klart at at solen var bevegelsessentret for planetene (heliosentrisitet) og at jorden dreier seg om sin egen akse. Denne dreiningen hadde likevel aldri før vært demonstrert eller bevist så udiskutabelt som ved den offentlige fremføringen i Panthéon i Paris i mars 1851, med en 67 m lang snor og 28 kg pendelmasse.

Dersom man plasserer Foucaults pendel på Nord- eller Sydpolen, kommer den til å rotere 360 grader på ett stjernedøgn. Årsaken er at jorden roterer, mens pendelen på grunn av sitt treghetsmoment svinger i samme retning. Relativt til jorden forandres dog svingningsplanet. På ekvator vil derimot pendelets svingninsplan ikke forandres, fordi det er loddrett i forhold til jordens rotasjonsakse. På alle andre plasser er tiden T for en hel omdreining avhengig av stedets geografiske bredde φ, slik at den øker fra polene og mot ekvatoren (T = 23,93 h / sinφ).

Norges største foucaultpendel med en lengde på 25 meter befinner seg i Realfagbygget. Med byggets geografiske bredde på 63,42° tar det 26 timer og 46 minutter for en hel omdreining av pendelen [23,93 h / sin(63,42°) = 26,76 h].


Kilde

  • 1. Magasinet Tekna nr 1/2012
  • 2. Wikipedia

Eksterne lenker