WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Fortidsminneforeningen

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
Logo Fortidsminneforeningen

Fortidsminneforeningen , eller Foreningen til norske fortidsminnesmerkers bevaring som er det egentlige navnet, ble stiftet i 1844. Allerede fem år senere, i 1849, ble Den trønderske ”filialavdeling” av foreningen etablert, som den første lokalavdelingen av Fortidsminneforeningen. Den trønderske avdeling (DTA) hadde ved oppstarten 110 medlemmer, og var den første foreningen nordenfjells som hadde vern av fortidsminner som sin hovedoppgave. I dag har DTA rundt 500 medlemmer.

Fram til rundt 1980 dekket Den trønderske avdeling et område som tilsvarte begge Trøndelagsfylkene, samt Nordmøre. Tidlig på 1980-tallet ble så Nordmøre og Nord-Trøndelag skilt ut som egne avdelinger, og noen år senere ble avdelingen Den gamle bergstad etablert på Røros. I dag er det derfor primært Sør-Trøndelag fylke, med unntak av Rørosområdet, som er virkeområdet til DTA, men avdelingen forvalter eiendommer som ligger i begge de to Trøndelagsfylkene (mer om disse nedenfor).

Fortidsminneforeningen hadde fra starten av som formål ”at opspore, undersøge og vedligeholde Fortidsmindesmærker”. Vern, vedlikehold og formidling av representative bygninger/bygningsmiljøer, kulturlandskap, veger, broer og anlegg knyttet til næringsvirksomhet fra ulike historiske perioder, har stått og står sentralt i foreningens virksomhet.

Fra starten av var det ikke meningen at Fortidsminneforeningen skulle erverve eller eie bygninger, dette var noe som tvang seg fram når andre muligheter for vern manglet. Foreningens eiendomspolitikk har derfor vært at man kjøper eller overtar eiendommer bare når de ikke kan reddes på annen måte. Fortidsminneforeningens første eiendom var Tautra klosterruin i Nord-Trøndelag, som foreningen fikk som gave allerede i 1846.

Den trønderske avdeling av Fortidsminneforeningen eier i dag fem eiendommer, spredt på de to Trøndelagsfylkene: Villa Kvernbakken på Charlottenlund i Trondheim og Rein kloster i Rissa, begge i Sør-Trøndelag, Munkeby klosterruin ved Levanger, Tautra klosterruin på Tautra og Steinvikholm slott ved Skatval, de tre siste i Nord-Trøndelag. Forvaltningen av eiendommene utgjør en stor og viktig del av DTAs virksomhet. Restaurering og skjøtsel av eiendommene står sentralt, men bruk og formidling av eiendommene er også viktige og utfordrende oppgaver. DTA ønsker å tilrettelegge for at eiendommene skal gjøres tilgjengelige og oppleves som attraktive besøksmål for både befolkningen i regionen og for tilreisende turister.

Foreningen har ellers stor aktivitet i restaurering av Smedstuen på Lade..

Kilde

  • 1. Nettside Fortidsminneforeningen

Eksterne lenker