WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Fløttmann

Fra WikiStrinda
Revisjon per 24. mar. 2018 kl. 10:17 av Jan H (diskusjon | bidrag)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Fløttmann Odin Sørdal. Foto: Facebook
Fløttmannen i Ravnkloa tegnet av Asbjørn Lund
Fløttmann. Foto: Jan Habberstad 2013
Fløttmann. Foto: Jan Habberstad 2013
Lille Fløttmann. Foto: Jan Habberstad 2013

Fløttmann er navnet på et tjenestetilbud som innebærer å bli rodd/skysset over Kanalen i Trondheim havn.

Sommers tid fra mai til september kan en bli rodd over Kanalen fra Ravnkloa til Fosenkaia på Brattøra og tilbake. Dersom Fløttmann ikke sitter i båten kan en ringe med bjella som står på kaia.Tidligere var dette en helårig virksomhet.

Historien om Fløttmann strekker seg tilbake til 1880-årene, og har sitt opphav i oppføring i anleggene på Trondheim havn. Særlig etter at St. Olavs bru ble revet i 1920, representerte Fløttmann en snarvei for de som arbeidet eller hadde ærend på Brattøra.

Da Trikken kom var det bare Singsakertrikken som gikk til Trondheim jernbanestasjon, og det skjedde ikke før i 1927. Fløttmannstrafikken bestod til 1965. Skyssen over kanalen har i prinsippet kostet like mye som det kostet å ta trikken. I anledning Byjubileet i 1997 gjenopptok Kystlaget Trondhjem denne gamle tradisjonen.

Fløttmannsbåten ble bygd i 1997 på Fosenkaia av Vegard Rye Carlsen. Båten er 19 fot lang og tar 12 passasjerer. Båten ble betalt av firmaet E.A.Smith.


Se også

Ferge og fløttmannstrafikken

Kilde

  • 1. Infotavle fra Trondhjems Kystlag
  • 2. Tord Brabrand. Ferge- og fløttmannstrafikken i Trondheim. Arbeiderbevegelsens Historielag årbok 2004

Eksterne lenker