WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune, Trondheim kommune og Trøndelag fylke.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Fløttmann

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk
Fløttmann Odin Sørdal. Foto: Facebook
Fløttmannen i Ravnkloa tegnet av Asbjørn Lund
Fløttmann. Foto: Jan Habberstad 2013
Fløttmann. Foto: Jan Habberstad 2013
Lille Fløttmann. Foto: Jan Habberstad 2013
Fløttmann er navnet på et tjenestetilbud som innebærer å bli rodd/skysset over Kanalen i Trondheim havn.

Sommers tid fra mai til september kan en bli rodd over Kanalen fra Ravnkloa til Fosenkaia på Brattøra og tilbake. Dersom Fløttmann ikke sitter i båten kan en ringe med bjella som står på kaia.Tidligere var dette en helårig virksomhet.

Historien om Fløttmann strekker seg tilbake til 1880-årene, og har sitt opphav i oppføring i anleggene på Trondheim havn. Særlig etter at St. Olavs bru ble revet i 1920, representerte Fløttmann en snarvei for de som arbeidet eller hadde ærend på Brattøra.

Da Trikken kom var det bare Singsakertrikken som gikk til Trondheim jernbanestasjon, og det skjedde ikke før i 1927. Fløttmannstrafikken bestod til 1965. Skyssen over kanalen har i prinsippet kostet like mye som det kostet å ta trikken. I anledning Byjubileet i 1997 gjenopptok Kystlaget Trondhjem denne gamle tradisjonen.

Fløttmannsbåten ble bygd i 1997 på Fosenkaia av Vegard Rye Carlsen. Båten er 19 fot lang og tar 12 passasjerer. Båten ble betalt av firmaet E.A.Smith.


Se også

Ferge og fløttmannstrafikken

Kilde

  • 1. Infotavle fra Trondhjems Kystlag
  • 2. Tord Brabrand. Ferge- og fløttmannstrafikken i Trondheim. Arbeiderbevegelsens Historielag årbok 2004

Eksterne lenker