WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Første dampskipstur på Trondhjemsfjorden

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk

I 1836 hadde Trondhjems havn det første besøk av dampskib, skibets navn var «Georg Canning», Skibet (George Canning, engelsk politikar og statsminister) var solgt i England til et rederi i Arkangel. På turen over Nordsjøen hadde skibet fått maskinskade og måtte av den grunn søke inn til Trondhjem for å reparere.Under skibets henliggen i byen blev det leiet av en del Trondhjemsborgere for en lysttur til Steinkjer.

Våre besteforeldre kunde for mange år siden fortelle oss sine barndomserindringer om den første dampbåt som de så gikk til Innherred, og B. Geelmuyden som var med på turen, har også nedskrevet en del notater i sine Trondhjemserindringer om ”Georg Cannings” lysttur til Steinkjer.

Tidlig en søndags morgen i begynnelsen av september måned gikk ”Georg Canning” med ca. 60 passasjerer på tur til Steinkjer. En kone ved Ranheim som var tidlig oppe for å slippe ut sine kyr, blev plutselig oppmerksom på styggen som gikk innover fjorden. Kona blev plutselig oppmerksom på styggen som gikk innover fjorden. Kona blev så vettskremt av udyret, at hun begynte å springe opover Ranheimsbakkene og hun stanset ikke før hun var oppe ved Jonsvatnet.

I det øieblikk ”Georg Canning” passerte Holmberget var det en frosting som sa: ”Æ har hørt at den onde bruke å vise sig i forskjellige skikkelser, og no e æ sikker på at æ ha sjet`n i en av sine skikkelser”.

Når lystbåten kom til Mosviken var det meningen å stoppe den. Brødrene Hans Peter Jenssen og Jens Nikolay Jenssen var også med på turen og herrene tenkte å gå i land for å hilse på sin bror Anton Peter Jenssen, men det ble ingen landing av, da kallan i Mosvika nekta på det bestemteste å ro ut til røikbåten som var kommet inn Norviksundet beint imot både vind og strøm.

Reisen fortsattes videre til Steinkjer, men det gikk heller ikke så glatt å komme iland der, da skibets los, jektskipper Lars Wærdahl, styrte «Georg Canning» på grunn i Steinkjerelva. Efter grunnstøtningen var det også endel av passasjerene som begynte å se litt skeptisk på forholdet og endel av passasjerene tok karjolskyss til Trondhjem.

Men efter hvad Geelmuyden forteller fikk de lystreisende en meget hyggelig mottagelse på Steinkjer. Byens kjøbmenn arrangerte ball for gjestene og dansen gikk livlig til sent på natt.

Ved høivann kom «Georg Canning» av grunnen og de lystreisende kom tilbake til Trondhjem mandag middag i beste velgående.

D/s «Georg Canning» var også innom Kristiansund N. og der blev skibet likeledes leiet av byens borgere for lysttur til Kvande og Stangvik.

Kilde

  • 1. O.J.Johansen. Trondhjem-den tusenårige by ved Nidelven. Aktietrykkeriet 1936.

Eksterne lenker