WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune, Trondheim kommune og Trøndelag fylke.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Dykkedalbene i Nidelva

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk
Dykkedalber i Nidelva
Dykkedalbene Nidelva står som en markering av

Nyhavnas grense i Nidelva. De har et pussig navn og mange vet ikke hva de er. De er lagd av tre tømmerpåler eller mer som er banket langt ned i elvebunnen og festet sammen øverst opp med jernbånd. De er satt opp som fortøyingsbøyer eller vern mot at båtene skal skli inn i brukar eller andre fremstikkende kanter ved elva. Navnet er på svensk dykdalb, på tysk Dückda lbe, på dansk duc d'albe, men på engelsk heter de mooring post s . Engelskmennene vil gjerne unngå et fransk navn!

Navnet skal stamme fra den spanske hærføreren og militærguvernøren i de spanske nederlandene, Nederland og Belgia, fra 1567 til 1573, den tredje hertugen av Alba, duc d'Albe. Han var en hard herre, men om han er oppfinneren av dykkedalbene fortjener han å minnes. Det er nemlig en genial konstruksjon som har gjort stor nytte i mange havner i fem hundre år. Tømmer i sjøvann får naturlig impregnerin g fra saltvannet og konstruksjonen er merkelig solid. Den lar seg ikke rokke av is og som fortøyingsbøye står den nesten fjellstøtt på grunn av de sprikende bena satt langt ned i bunnen. Trondheim satte i 2014 opp fire nye dykkedalber ved den nye utstikker en som er satt opp nedenfor den nye brua nederst i Nidelva.