WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Det grodde fram

Fra WikiStrinda
Revisjon per 28. sep. 2014 kl. 13:40 av Torbjorn (diskusjon | bidrag)
Hopp til navigering Hopp til søk

Det grodde fram er en dokumentarfilm fra 1947. Produsent og regissør var Lyder Selvig, som også skrev manuset. Han var leder for kinodriften i Trondheim 1940-1956.

Det grodde fram inneholder filmopptak fra Trondheim, tatt av fotograf Svein Berge i 1940, og så på nytt i 1945 for å vise tyskernes framferd under den andre verdenskrig. Filmen viser også hvordan motstandsbevegelsen «grodde fram» i området, derav tittelen.

Motstandsmannen Odd Sørli deltok i filmen.

Kommentarene ble lest av Henry Røsoch.

Lengden er 58 minutter.


INNHOLD

Trondheim 9. april 1940. Tyske tropper marsjerer inn i byen. Skoler og forsamlingshus blir tatt i bruk til innkvartering. Forretninger spikrer lemmer foran utstillingsvinduene.

Tyskerne satte preg på byen, åpne plasser ble bebygget med brakker og ble til militærleire, blant annet Rosenborg og Sverresborg. Tyske skilter i gatene. I Ilsvika ble det opprettet sjøflyhavn, Munkholmen ble utstyrt med kanoner og mitraljøse, og lignende stillinger er opprettet i byen.

Quisling på besøk i Trondheim for å delta på NS-møter. 1000 hird marsjerer gjennom gatene til ære for ham. "Minister" Lunde taler. Innlevering av radioapparater. Noen har tatt ut innmaten. Illegal presse, avlytting av nyheter fra London. Oktober 1942.

Sivil unntakstillstand erklæres i Trøndelag og ti personer blir skutt, blant annet teatersjef Henry Gleditsch. Hirdmesterskap i fri-idrett med tomme tribuner, Hirdmarinens befalsskole i Trondheim med 41 mann. Tyskerne dominerer gatebildet, tyske forretninger er dukket opp. Hjemmefronten.

Rekonstruksjon av to menn på flukt fra en leilighet. Grensen ved Skavstugan tollstasjon, en bil og tre menn blir klarert, sjefen for Milorg kommer tilbake fra Sverige med ammunisjon og dristige planer. Quisling ankommer Trondheim etter statsakten på Akershus, Hirden marsjerer i tomme gater.

En illegal sender i drift. man får beskjed om å angripe tyske jernbanetransporter. Flere blir arrestert som soning for sabotasjer, fengslene er snart fulle, noen må bøte med livet. Gestapo har hovedkontor i misjonshotellet. Vi ser torturinstrumenter, og vi ser Harry Rinnans torturmetoder og redskaper. NS kulturlandsting avholdes i erkebispegården, Quisling er tilstede.

Hjemmefronten mottar et slipp med våpen langt til skogs. 22. mars 1945 holder fylkesfører Henrik Rogstad sin siste tale i Filmteatret. Freden kommer 8. mai, dagen etter ruller tog inn med norske tropper og flyktninger fra Sverige. Allierte krigsskip inn fjorden. Rinnan blir arrestert. Graver åpnes i Fallstadskogen, gestapo graver opp og norske NS-folk er med som vitner.

De døde er bundet på hendene og har bind for øynene, de identifiseres. 17. mai 1945 åpnes med flaggheising på Kristiansten festning. Barnetog og borgertog gjennom byens gater. Kronprins Olav besøker byen i juni, og de alliertes dag er det oppvisning på Stadion. Kanoner og kjøretøy demonstreres. Kongen kommer på besøk. Gjenoppbyggingen begynner.

Rettssaken mot Rinnan-banden. Landssvikerne sitter i salen og ler, Rinnan blunker til de fremmøtte damer. Ti av banden blir dømt til døden sammen med Rinnan.

Kilde

  • Denne artikkelen er helt eller delvis basert på artikkelen «Det grodde fram» fra Wikipedia på bokmål. For å se bidragsytere; se «historikk» knyttet til den opprinnelige artikkelen og «historikk» knyttet til denne siden.