WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Det første borgertoget

Fra WikiStrinda
Revisjon per 12. aug. 2019 kl. 15:42 av Torbjorn (diskusjon | bidrag)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
17. mai-feiring i Ilaparken i 1915. Foto: Trondheim byarkiv

Det første borgertoget (det første 17. mai-toget) i Norge ble arrangert i Trondheim, det skjedde 17. mai 1826 og initiativtaker var Matthias Conrad Peterson som den gangen var redaktør i Adresseavisen og direktør i Norges bank.

Peterson ville gjøre 17. mai til en stor nasjonal festdag. I 1824 skrev han i Adresseavisen:

«Hvor viktig maa ikke Anledningen til saadan en aarlig Fest blive for den tilvoxende Ungdom!»

Da klarte han å få til et lite folketog med håndverkere og unge folk. Det toget startet på Ilevollen i Trondheim

Peterson fortsatte å belære folk gjennom avisartikler og i 1826 tok det helt av.

17. mai 1826 tok tusener av mennesker Petersons oppfordring på alvor, og dro til Ilevollen i Trondheim, til tidenes første, folkelige og offentlige 17. mai-fest. Og da de alle i flokk og følge marsjerte samlet derfra, gikk historiens første 17. mai-tog. Stilen var det ingen ting å si på. Etter guden Tor, som kom først i toget i en solvogn, fulgte kjørerlauget, blomsterpiker og håndverkere. Borgermusikken var det eneste korpset, og de hadde en marsj på programmet, Sønner av Norge, som ble spilt kontinuerlig. Den trønderske borgerbunaden i dag har en flott, grønn vest som er kopiert fra 17. mai-vesten som ble introdusert den gangen.

Trondhjems Adressecontoirs Efterretninger skildret det:

"En stor Skare af unge Menneske, mest af Haandværkerstanden, drog i ordnet Gang høitidligt igjennom Gaderne og sang Nationale Sange, ledsaget av Hurraraaa".

I 1827 spredte feiringen seg utover landet og helt til Christiania, hvor også Stortinget markerte dagen. Allerede da var toget blitt høydepunktet på feiringen i Trondheim.

Kilde

  • Wikipedia
  • NRK.no
  • Adressa.no
  • Aftenposten.no
  • Tom Erik Sørensen og Trine Søraa: Historiske Trondheim. Sanden, Ilevollen og Kalvskinnet