WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Det Mosaiske Trossamfunn

Fra WikiStrinda
Revisjon per 27. feb. 2019 kl. 19:28 av Torbjorn (diskusjon | bidrag)
Hopp til navigering Hopp til søk
Det Mosaiske Trossamfunn. Foto: Jan Habberstad 2014

Jødene i Trondheim innviet i 1897, åtte år før menigheten ble formelt grunnlagt, sin første synagoge i Trondheim sentrum. I 1923 kjøpte menigheten Trondheims første jernbanestasjon, endestasjonen for Størenbanen i Arkitekt Christies gate,og bygde den om til menighetssenter og synagoge. Synagogen ble innviet av Stockholms overrabbiner i 1925.

Før 2. verdenskrig hadde Det Mosaiske Trossamfunn i Trondheim 260 medlemmer. Fem år senere var 130 av dem myrdet, åtte i Falstadskogen ved Falstad fangeleir, resten i Auschwitz-Birkenau. I alt ble 770 norske jøder deportert under krigen. Bare tretti av dem overlevde.

Synagogen ble tatt i bruk av den tyske krigsmakt, og var sterkt ramponert da freden kom. Først i 1947 var synagogen blitt såpass restaurert at det var mulig å ta den i bruk som synagoge igjen. Ledelsen i Metodistkirken i Trondheim tok under hele krigen vare på alle viktige bøker og dokumenter som tilhørte byens jødiske forsamling. Slik ble blant annet torah-rullene bevart. Metodistkirken stilte også et værelse til rådighet for byens jøder etter at synagogen ble okkupert av tyskerne, slik at byens jøder i hemmelighet kunne samles til gudstjenester.

Lademoen kirkegård ble et minnesmerke reist på den jødiske gravlunden den 13. oktober 1947.

Kilde

  • Jon Reitan. Jødene fra Trondheim