WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Damrester i Styggdalen

Fra WikiStrinda
Revisjon per 21. aug. 2015 kl. 06:05 av Jan (diskusjon | bidrag)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Damrester i Styggdalen. Foto: Jan Habberstad

Sør for Estenstaddammen ligger restene etter en dam som ble benyttet som reserveinntak mens Estenstaddammen ble rengjort for myrmasser. Dammen ligger like ved stien mellom Styggdalen og Estenstaddammen.

Dammen er en del av det gamle vannverket for Strinda kommune, og den ble bygget rundt 1921. Høsten 1913 var Tømmerholtdammen ferdig, og denne siden av byen fikk dermed innlagt vann. Vannet hadde imidlertid dårlig kvalitet, da grunnen stort sett besto av myr, som fløt opp da de ble neddemt. For å øke kapasiteten for vannverket og rette på forholdene ble det i 1921 startet bygging av ny Estenstaddam. Denne gangen ble all myrjord fjernet før oppdemmingen. Myra ble gravd ut for hånd og transportert til tipplass nord for dammen.

For å sikre godt vann i byggeperioden og utnytte vannet fra bekken ble Inntaksdammen bygget. Vannet ble ført i rør ned til Tømmerholtdammen og videre til det kommunale ledningsnettet. Estenstaddammen var ferdig i 1924, og etter den tid har denne reservedammen ikke vært i bruk for vannforsyningen i Strinda. Etter 1924 ble myrmassene i Tømmerholtdammen også fjernet. Totalt ble 150 000 m3 ble gravd ut for hånd, og plassert sør-vestfor dammen.


Styggdalen. Foto: Jan Habberstad

Restene etter dammen som ble benyttet som reserveinntak.

Styggdalen. Foto: Jan Habberstad

I nedre høyre hjørne av kartet vises hvor damrestene ligger.

Kilde

  • 1. Turer og turløyper i Estenstadmarka. Strinda den gang da 2008
  • 2. Finn Bjørgum. Estenstaddammen. Årbok Strinda - den gang da 2001.
  • 3. Kart over vannverksanlegget ved Estenstad. Ingvald Ystgaard.