WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Dampskipsruten Orkdal - Børsa - Byneset - Trondheim

Fra WikiStrinda
Revisjon per 30. des. 2021 kl. 09:59 av Torbjorn (diskusjon | bidrag)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Orkedalens Dampskibsselskap var det første lokalselskap som blev oprettet av en enkelt bygd. Selskapet blev stiftet i Orkdalen i 1867. De satte D/S Orkla i drift på Dampskipsruten Orkdal- Børsa - Byneset- Trondheim i 1868.

Skibet overtok Skibet Martellos rute på Orkdalen i 1868 og trafikerte samme rute helt til i 1900, da selskapet fikk anskaffet D/S «Orkdal» (senere omdøpt til «Svorka»). I 1903 blev «Orkla» solgt til Frosta Dampskibsselskap og fikk navnet «Tautra».

Selskapet fikk hard konkurranse fra Communicationsselskabet Salvesen og Thams som fra 1908 fikk Thamshavnbanen i rute og som hadde egen båtrute med båten «Orkla» til Trondheim. Orkedalens Dampskibsselskap måtte selge båten D/S Orkdal og opphørte som selsskap.


Kilde

  • 1. O.J.Johansen. Trondhjem-den tusenårige by ved Nidelven. Aktietrykkeriet 1936.
  • 2. Olaf T. Engvig. Gamle Dampen-Rutebåter i Trøndelag. Tapir akademisk forlag

Eksterne lenker