WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere.
WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.DS IRMA

Fra WikiStrinda
Revisjon per 26. jan. 2015 kl. 18:45 av Jan (diskusjon | bidrag) (Ny side: DS IRMA, bygget i Hamburg 1931, rederi: Det Bergenske Dampskibselskap, torpedert 13. februar 1944 <blockquote> DS. Irma var hurtigruteskip. Fartøyet ble 13. februar 1944 beskutt og tor...)

(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til: Navigasjon, søk

DS IRMA, bygget i Hamburg 1931, rederi: Det Bergenske Dampskibselskap, torpedert 13. februar 1944

DS. Irma var hurtigruteskip. Fartøyet ble 13. februar 1944 beskutt og torpedert på Hustadvika av norsk MTB 627. Hurtigruta seilte sammen med Haugesundbåten Henry, som også ble senket. 61 nordmenn om bord i Irma ble drept, og bare 25 ble reddet. Disse ble ført inn til Kristiansund. Senkningen er karakterisert som en av de mest tragiske langs norskekysten. Irma hadde en norsk besetning på 43, hvorav hele 35 omkom. I tillegg førte hun omkring 100 norske og tyske passasjerer. Senere viste det seg at ikke alle reddede tålte påkjenningene. Bukserbåten Hoplafjord kom til og reddet 10 personer, samtidig som 12 ble reddet av fartøyet Sveggøy.DS. Irma ble truffet av en torpedo midtskips som delte skipet i to. Straks etter ble det avfyrt nok en torpedo. Et nærliggende skip, Henry av Haugesund satte ut livbåter for å delta i redningsarbeidet. Det lyktes dem å redde flere fra Irma før deres eget fartøy også ble torpedert og sank. I ettertid karkateriseres senkningen avDS. Irma som en tragisk feiltakelse. Den norske MTB-avdelingen på Shetland hadde stående ordre om at norske sivile rutebåter som seilte alene, ikke skulle angripes. En forklaring er at man om bord i MTBen trodde at man her hadde med en konvoi å gjøre, da et lasteskip, Henry, og en bukserbåt var i nærheten, og at det her da ble seilt i konvoi.