WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere.
WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.Forskjell mellom versjoner av «D/S HAVDA»

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk
 
(8 mellomliggende revisjoner av samme bruker vises ikke)
Linje 8: Linje 8:
 
1903: 28.04.: Solgt til A/S Søndmøre Dampskibsselskab (G. Øfstie), Aalesund Omdøpt HJØRUNGAVAAG <br>
 
1903: 28.04.: Solgt til A/S Søndmøre Dampskibsselskab (G. Øfstie), Aalesund Omdøpt HJØRUNGAVAAG <br>
 
1915: Ombygget: 669 brt, 395 nrt 1918. Solgt til Rederi A/S Leif Bull, Skien <br>
 
1915: Ombygget: 669 brt, 395 nrt 1918. Solgt til Rederi A/S Leif Bull, Skien <br>
1920: Solgt til M. Haraldsen, Skien 1921: Innkjøpt av Indherreds Aktie-Dampskibsselskab, Stenkjær. Omdøpt HAVDA 1923: Maskin ombygd til 3Exp v/Mjellem & Karlsen, Bergen. 511 iHK<br>
+
1920: Solgt til M. Haraldsen, Skien 1921: Innkjøpt av [[Indherreds Aktie-Dampskibsselskab]], Stenkjær. Omdøpt HAVDA 1923: Maskin ombygd til 3Exp v/Mjellem & Karlsen, Bergen. 511 iHK<br>
 
'''1944. 09.12.: Senket av britiske fly i Vilnesfjorden S. av Askvoll på reise Trondheim – Stavanger med passasjerer og stykkgods. 6 personer omkom.'''  
 
'''1944. 09.12.: Senket av britiske fly i Vilnesfjorden S. av Askvoll på reise Trondheim – Stavanger med passasjerer og stykkgods. 6 personer omkom.'''  
  
{{arbeid pågår}}
+
Seks mennesker omkom:
 +
*3 passasjerer, styrmann [[Sverre Martin Sundfær]], trise [[Inga Vesterdal]] og kystlos [[Eilert Sørgaard]].
 +
*De tre siste ble drept på broen av mitraljøseild. Dette hendte ganske nær land, og de overlevende klarte å komme seg opp på noen holmer like ved.
 +
*11 var skadde, to så alvorlig at de døde på vei til sykehus i Florø. De resterende; 3 passasjerer og 14 av besetningen ble hentet til Askvoll.
 +
 
 +
<blockquote>
 +
 
 +
        Dampskipet «HAVDA» var en av tru-sleperne som gikk i rute langs kysten mellom Stavanger og Trøndelag. Det var søsterskipet til båten «Namsos», hvor SVERRES far, JULIUS SUNDFÆR, arbeidet. «HAVDA» var den gangen eid av Indherreds Aktie Dampskipselskap og var på 678 bruttotonn.
 +
        Fredag 8. desember 1944 anløp det Måløy på vei sørover. Der hadde flere tyske fartøyer nylig blitt senket og det kom om bord sju - åtte tyske marinesoldater og to kister med døde. I tillegg var det minst tolv norske passasjerer om bord.
 +
        Lørdag 9. desember 1944 dro det videre. Utpå dagen kom skipet til Vilnesfjorden og passerte utenfor Askvoll i Sunnfjord da tragedien skjedde.
 +
        Med ett kom seks kanadiske fly sveipende. De suste over «HAVDA» og fløy videre mot Askvoll. Den tyske styrken der var nokså disorganisert etter mange allierte angrep i det siste. Soldatene ble sannsynligvis skremt og åpnet ild mot flyene. «HAVDA» var ikke bevæpnet, men de kanadiske flygerne trodde sannsynligvis likevel at skipet sto under tysk kommando. De snudde derfor og gikk til angrep.
 +
        SVERRE MARTIN SUNDFÆR, lettmatros om bord og 19 år gammel, sto da til rors. På broen var også førstestyrmann INGVALD MARTINSEN og losen EILERT SØRGAARD. Tre små bomber traff akterdekket. Heldigvis var skadene ubetydelige. Men flyene kom tilbake og denne gangen skjøt de med maskingeværer.
 +
        Kulene trengte lett gjennom de tynne veggene og dekket over rorhuset. SVERRE SUNDFÆR ble truffet og døde sammen med losen. Førstestyrmann MARTINSEN overlevde.
 +
        Blant mannskapet ellers døde messepike INGA VESTERDAL. Hun ble funnet død utenfor døren til lugaren sin. Av passasjerene mistet minst tre nordmenn livet. Det er uvisst hvordan det gikk med de tyske soldatene.
 +
        Brann satte inn og spredte seg raskt over hele skipet. Det måtte ha blitt truffet under vannlinjen for det tok til å ta inn vann. Snart la «HAVDA» seg over på styrbord side og sank i et inferno av flammer.
 +
        De overlevende berget seg i land på en holme, blant dem skipperen OLE GRØTTE.
 +
Liket av den forliste SVERRE MARTIN SUNDFÆR ble aldri funnet.
 +
 
 +
Kilde: Skipper OLE GRØTTE - 1980
 +
</blockquote>
 +
 
 +
== Kilde ==
 +
 
 +
* 1. Forlis 1940 – del III. Av Arne I Tandberg
 +
* 2. Sjømennenes minnehall, Stavern
 +
 
 +
[[Kategori:2.verdenskrig]]
 +
 
 +
[[Kategori:Båter og sjøfart]]
 +
 
 +
[[Kategori:Falne 2.verdenskrig]]
 +
 
 +
==Eksterne lenker==
 +
*[https://no.wikipedia.org/wiki/DS_%C2%ABHavda%C2%BB_%281881%29 Wikipedia]

Nåværende revisjon fra 29. des. 2016 kl. 17:35

D/S HAVDA (MBJT/LEBC) (1922 – 1944) Bygd av Lobnitz & Co., Renfrew (# 190) 574 brt, 351 nrt, 450 PC 180.9 x 25.4 x 13.5 2cyl.Comp. (Lobnitz), 420 iHK

Historikk: 1881: 06.09.: Levert som CHRISTIANSSUND for Fr. Th. Adoph’s Enke, København, DK
1884: 29.04.: Grunnstøtte og sank ved Rügen. Hevet, reparert og satt i fart på nytt.
1888: 23.01.: Solgt til Det Forenede Dampskibsselskab, København, DK.
1891: 16.09.: Grunnstøtte og kantret på Rogneleiren ved Ålesund. Berget og reparert ved Laxevaag Maskin- & Skibsbyggeri, Bergen
1903: 28.04.: Solgt til A/S Søndmøre Dampskibsselskab (G. Øfstie), Aalesund Omdøpt HJØRUNGAVAAG
1915: Ombygget: 669 brt, 395 nrt 1918. Solgt til Rederi A/S Leif Bull, Skien
1920: Solgt til M. Haraldsen, Skien 1921: Innkjøpt av Indherreds Aktie-Dampskibsselskab, Stenkjær. Omdøpt HAVDA 1923: Maskin ombygd til 3Exp v/Mjellem & Karlsen, Bergen. 511 iHK
1944. 09.12.: Senket av britiske fly i Vilnesfjorden S. av Askvoll på reise Trondheim – Stavanger med passasjerer og stykkgods. 6 personer omkom.

Seks mennesker omkom:

  • 3 passasjerer, styrmann Sverre Martin Sundfær, trise Inga Vesterdal og kystlos Eilert Sørgaard.
  • De tre siste ble drept på broen av mitraljøseild. Dette hendte ganske nær land, og de overlevende klarte å komme seg opp på noen holmer like ved.
  • 11 var skadde, to så alvorlig at de døde på vei til sykehus i Florø. De resterende; 3 passasjerer og 14 av besetningen ble hentet til Askvoll.

Dampskipet «HAVDA» var en av tru-sleperne som gikk i rute langs kysten mellom Stavanger og Trøndelag. Det var søsterskipet til båten «Namsos», hvor SVERRES far, JULIUS SUNDFÆR, arbeidet. «HAVDA» var den gangen eid av Indherreds Aktie Dampskipselskap og var på 678 bruttotonn. Fredag 8. desember 1944 anløp det Måløy på vei sørover. Der hadde flere tyske fartøyer nylig blitt senket og det kom om bord sju - åtte tyske marinesoldater og to kister med døde. I tillegg var det minst tolv norske passasjerer om bord. Lørdag 9. desember 1944 dro det videre. Utpå dagen kom skipet til Vilnesfjorden og passerte utenfor Askvoll i Sunnfjord da tragedien skjedde. Med ett kom seks kanadiske fly sveipende. De suste over «HAVDA» og fløy videre mot Askvoll. Den tyske styrken der var nokså disorganisert etter mange allierte angrep i det siste. Soldatene ble sannsynligvis skremt og åpnet ild mot flyene. «HAVDA» var ikke bevæpnet, men de kanadiske flygerne trodde sannsynligvis likevel at skipet sto under tysk kommando. De snudde derfor og gikk til angrep. SVERRE MARTIN SUNDFÆR, lettmatros om bord og 19 år gammel, sto da til rors. På broen var også førstestyrmann INGVALD MARTINSEN og losen EILERT SØRGAARD. Tre små bomber traff akterdekket. Heldigvis var skadene ubetydelige. Men flyene kom tilbake og denne gangen skjøt de med maskingeværer. Kulene trengte lett gjennom de tynne veggene og dekket over rorhuset. SVERRE SUNDFÆR ble truffet og døde sammen med losen. Førstestyrmann MARTINSEN overlevde. Blant mannskapet ellers døde messepike INGA VESTERDAL. Hun ble funnet død utenfor døren til lugaren sin. Av passasjerene mistet minst tre nordmenn livet. Det er uvisst hvordan det gikk med de tyske soldatene. Brann satte inn og spredte seg raskt over hele skipet. Det måtte ha blitt truffet under vannlinjen for det tok til å ta inn vann. Snart la «HAVDA» seg over på styrbord side og sank i et inferno av flammer. De overlevende berget seg i land på en holme, blant dem skipperen OLE GRØTTE. Liket av den forliste SVERRE MARTIN SUNDFÆR ble aldri funnet.

Kilde: Skipper OLE GRØTTE - 1980

Kilde

  • 1. Forlis 1940 – del III. Av Arne I Tandberg
  • 2. Sjømennenes minnehall, Stavern

Eksterne lenker