WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Forskjell mellom versjoner av «D/S Dronning Maud»

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
Linje 37: Linje 37:


[[Kategori:2.verdenskrig]][[Kategori:NFDS]][[Kategori:Hendelser i mai]]
[[Kategori:2.verdenskrig]][[Kategori:NFDS]][[Kategori:Hendelser i mai]]
[[Kategori:Båter og sjøfart]][[Kategori:Minnestøtte]]
[[Kategori:Båter og sjøfart]][[Kategori:Minnesmerke]]
[[Kategori:1940]]
[[Kategori:1940]]



Revisjonen fra 2. jun. 2019 kl. 06:29

D/S Dronning Maud
D/S Dronning Maud i brann 1.5.1940
Foldvik i Gratangen. Foto: Jan Habberstad mai 2019

D/S Dronning Maud, bygget 1925 av Fredrikstad mekaniske verksted. Rederi: Det Nordenfjeldske Dampskibselskap.Forlist 1.mai 1940.

«D/S Dronning Maud» var rekvirert av norske myndigheter i Nord-Norge. Førte 1. mai 1940 et sanitetskompani fra Sørreisa til Foldvik i Gratangen, til sammen 119 sanitetsfolk, åtte hester og tre lastebiler. Hadde stort Røde Kors-flagg over brudekket. Skulle legge til kai i Foldvik da den ble angrepet av to tyske sjøfly. To av sju bomber traff, en i kjølerommet, der sju ble drept. Mange om bord la på svøm og ble beskutt av flyene, men ingen drept. Båten var i sig og sto i flammer. Ei fiskeskøyte kom til og fikk dratt hurtigruta noe ut fra trekaia. Hurtigruteskipet ble helt nedbrent og veltet over på siden i fjæra. Ni av besetningen omkom. Mange sårede ble ført til Harstad av britisk jager Cossack, de mindre kvestede til Salangsverket med bethelskipet Eliezer .

Nøyaktig fire måneder tidligere, nyttårsdag 1940 utførte besetningen på DS.Dronning Maud en stor bragd, da de berget 36 tyske sjøfolk fra den visse død da malmskipet Johan Schulte mistet ror og propell på Folla og drev i et overhendig vær mot fallene. Mørk natt, og etter to og en halv times redningsaksjon ble de tyske sjøfolk reddet. Redningsaksjonen er blitt betegnet som en av de mest utrolige som er blitt utført på norskekysten.

Et minnested over båten finnes på Labergeti Gratangen i Troms.

Omkomne blant mannskapet på «D/S Dronning Maud»:
Edna Oline Wahl - Sterspike
Meyer Johan Sørensen - Kokk
Ellen Elisabet Svee - Dampskipspike
Erling Vilhelm Nygaard - Matros
Magna Beathe Ness - Messepike
Myhre, Egil Jacob, f. 16. mars 1906 fra Strinda - Restaurasjonsbest.
Petra Hindberg - Serv/lugarpike
Birger Olai Førde-Olsen - Maskinist

Omkomne blant passasjerene på «D/S Dronning Maud»:
Johan Meier Sørensen, f. 10. februar 1917 fra Strinda
Odd Magne Nilsen, f 9.2.1917, kontorist i Balsfjord

Myhre, Egil Jacob, f. 16. mars 1906, Jonsvannsv. 56. Restaurasjonsbestyrer i N. F. D. S. Egil Myhre tjenestgjorde ombord i D/S Dronning Maud som kokk da båten gikk nordover i hurtigrute fra Trondheim 8. april 1940. På en tur med sanitetsfolk og læger til Gratangsbotnen ble båten angrepet av et tysk fly skjønt den var tydelig merket med Røde Kors merke. Den skulle akkurat legge til kaia i Gratangbotnen da den fikk en fulltreffer midtskips. Mange mennesker omkom. Myhre var en av dem. Båten hadde ikke forsvarsskyts ombord. Skipet sank på djupt vann og er ikke funnet skjønt dykkere har vært nede for å finne det. Han etterlot seg hustru, Ester, f. Olsen, og 2 barn.

Sørensen, Meier Johan, f. 10. februar 1917, Havstad gard, Byåsen. Sveiser Meier Sørensen omkom ved D/S Dronning Mauds senkning i april 1940. Han har visstnok ingen pårørende i Strinda.

Kilde

  • 1. Sjømennenes minnehall
  • 2. Skipet.no
  • 3. Sjøhistorie.no
  • 4. Warsailors.com
  • 5. Wikipedia

Eksterne lenker