WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Døgnets tider

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk

Tidlig i middelalderen begynte en å lage solur. Nær ekvator går sola opp i øst og ned i vest uten store variasjoner over året, og sola er oppe ca halvparten av døgnet. Ved å utnytte solskyggen kunne en få greie på når på døgnet

Solurene ble inndelt i 12 timer, og feltene mellom strekene ble gjerne inndelt i farger. Det ble laget både vertikale og horisontale solur.De vertikale solurene ble gjerne plassert på sydveggen av kirker og klostre. En horisontal skyggekaster (stav) kastet så skygge på et sirkulært område, der strekene var risset inn.

Det var tiden mellom strekene som fikk navn. Den første timen ble kalt Hora prima på latin, fjerde time Hora Tertia, niende time Hora Nona.

Illustrasjon av Johan A. Wikander

Horisontale solur ble også laget i Norge, blant annet på Husøya i Halten. Flere steder langs kysten ble det anlagt kompassroser og solur på utsiktsplasser der en holdt øye med skipsfarten.

Illustrasjon av Johan A. Wikander

Restaurert solur ved Husøy i Halten


Kilde

  • 1. Johan Anton Wikander. Foredrag for Strinda historielag 3.9.2012

Eksterne lenker