WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Chamonix

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
Presthus gård sett fra Ranheim
Foto: Jan Habberstad 2014

Chamonix er et friområde rett opp for gården Presthus. Området som fikk sitt navn etter stedet hvor den første vinterolympiaden ble arrangert i 1924. Uttalen var "Sjaamoni" med trykk på første stavelse.

Her var fire hoppbakker i Chamonix, en liten, en mellomstor og så var det den som ble kalt "Mellom granene" og til slutte "Døden". I alle bakkene startet man på toppen, ved furua. Lokale hoppere fra Ranheim trente her, Frits Paulsen, Asbjørn Olsson, Gjermund Kirkvold, Nils aune og Jan Erik Fossum var blant disse.

Lysanlegget [1]

I de snørike vintrene rundt 1980 ble det i CSKs regi planlagt forlengelse av lysanlegget, som ble montert i 1970-årene, opp til Almevegen. Prosjektet ble gjennomført høsten 1982 av den gjenværende skiavdelingen etter at en fikk delta på skikretsens skibingo på KBS og der tjente nok penger til innkjøp av ledningsmaterialer, armatur med lyspunkt og lystavle.

Stolper ble sponset av Trondheim Elektisitetsverk og arbeidet ble utført på dugnad. Arealet tilhører Presthus Stamsedgård, eid av Felleskjøpet Trondheim, så i forkant av arbeidet ble det gjort avtale med adm. dir. Herlaug Trælnes som viste stor interesse og forståelse for prosjektet. Det ble tatt kontakt med Trondheim kommune som på årsbasis etterskuddsvis betalte strømregningen for de 14 lyspunktene som dekket ca. 600 m.

Etter at lysløypa hadde blitt brukt i 3 år kom det en rekke vintrer uten snø, dermed ble ikke lyset tent. Vinteren 1994 ble lysanlegget atter satt i drift.


Kart over Presthus

Hoppbakken og friluftsområdet Chamonix lå til venstre (vest for) for gården Presthus

Friareal Presthus. Foto: Jan Habberstad

I skogholtet lå hoppbakken Chamonix.

Se også

Referanser

  1. Sigurd Fjærs artikkel i manus til CSKs jubileumsberetning 1995

Kilde

  • 1. Knut Solem. Ranheim bydels museums historielag. Årbok 2008.
  • 2. Kjell Bløtekjær. Gamle skibakker i Strinda. Årbok 2012 Strinda historielag