WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Café Ni Muser

Fra WikiStrinda
Revisjon per 21. feb. 2019 kl. 12:54 av Torbjorn (diskusjon | bidrag)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Café Ni Muser. Foto: Jan Habberstad 2013

Café Ni Muser, Bispegata 9, holder til i lokalene til den gamle Bispeboligen. Trondheim Kunstforening har utstillinger her.

I 1991 oppstod den nåværende oppdelingen med Trondheim Kunstforening i andre etasje og Cafe Ni Muser i første. Fordelingen passer godt inn i det gamle mønsteret med den store salen, kontorer og soveværelser oppe, mens kafédriften nå skjer med base i det gamle pikeværelset og kjøkkenet. Som før spises (og drikkes) det i den gamle spisestuen. Innvendig er mye forandret, men den observante kan fortsatt glede seg over mange fine interiørdetaljer fra biskop Darres tid.

I 1991 startet arkitekt Jan Flatby CAFÉ NI MUSER. Stedet ble raskt et populært med blant annet en av Trondheims første espressomaskiner.

I 2008 ble Torill Mordal og Bjørn Dretvik de nye eierne. De driver Bakeriet Selskapsmat AS som ble etablert i 2000 i det gamle bakeriet på Byneset. Bakeriet Selskapsmat AS driver også Café To Tårn. Bakeriet Selskapsmat AS fusjonerte med KAFE TO TÅRN AS 3.11.2018. [1]

I 2010 kom Stein Dyrseth med på eiersiden. Han har sin bakgrunn fra Leangkollen hotell i Asker, Bølgen & Moi i Bærum, Kjøpmannens Mat & Vinhus på Orkanger samt SANS Bergmannskroa på Løkken Verk som han har eid siden 1999.

De ni musene, også kalt Thespiadene, var gudinner som poeter, kunstnere, musikere og skuespillere trodde var kilden til deres kreative impulser - deres inspirasjon. De ni Musene inspirerte hvert sitt musikalske eller poetiske felt. Musene ble etterhvert ikke bare representanter for poesi og kunst, men også vitenskap, med Urania som Astronomien og Astrologiens Muse. Homer refererer til dem som en og som mange, boende på Olympus. Hesiod refererer til dem som ni døtre av Zeus and Mnemosyne, født i Pieria.

Calliope ~ Episk poesi og sang
Clio ~ Historie og Heroisk Poesi
Erato ~ Erotisk poesi og pantomime
Euterpe ~ Musikk og lyrisk sang
Melpomene ~ Tragedien
Polyhymnia ~Åndelige Hymner og Lyrisk Poesi
Terpischore ~ Dans og korsang
Thalia ~ Komedien og hellig poesi
Urania ~ Astronomi og astrologi

Café Ni Muser. Foto: Jan Habberstad 2013


I bakgården til Café Ni Muserer er det også uteservering.

Kilde

  • 1. Nettsted - Historie CAFÉ NI MUSER

Referanser

  1. Brønnøysundregistret

Eksterne lenker