WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


CSKs dameavdeling

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk

CSKs dameavdeling ble stiftet 18.11.45.

Det første styret fikk denne sammensetningen:

  • Formann - Nora Irene Aune
  • Kasserer - Ingrid Skogvold (Edvardsen)
  • Sekretær- Margit Heggem (Aune)

Gjennomsnittsalderen var ca. 17 år. Den første idrettslige aktiviteten ble håndball. Jentene var også aktive i skirenn. Likedan var de med på skytterstevner, terrengløp med skyting og stafett med mere.

Buvikstafetten må nevnes. Jentene ville delta og kontaktet hovedstyret for påmelding. Både påmelding, skyss og bensin måte de ordne med selv. For å få til bensinpenger spleiset jentene på ei bok; "Skispor krysser verden" og satte i gang med loddsalg i tillegg til treningen. På gamle Ranheimsvegen skrittet jentene opp etapper som de øvde på. Den store dagen kom, og jentene både defilerte først i toget, og startet først. Etterpå fikk de høre at de var raske på etappene, men at de ikke hadde taket på pinnen. Det var kanskje årsaken til at de kom først på resultatlista dersom den ble lest bakfra. Moro var det lell.

Det var ikke bestandig like enkelt å være idrettsjente. En episode som bør nevnes i den forbindelse er at på et medlemsmøte etterlyste jenteavdelingen et utedo. På banen var det jo vanskelig for alle å gå bak en busk ved fotballkamper og stevner. Daværende formann Georg Svarva opplyste at ved Gaute Fabrikker var det et sådant hus etter tyskerne som jentene kunne få, men da måtte de hente det selv. Jentene lånte hest og langvogn, og fikk huset godt plassert på langsida av banen til stor jubel fra gutta.

I 1965 ble det startet en dame-/støtteforening som besto av en gjeng damer. Damenes største mål var å skaffe en fane til CSK til. De strikket og sydde, hadde loddsalg, dokkestiger og tombola støtt og stadig. Hver 14. dag hadde de arbeidsmøte. Damene stoppet og lappet fotballdrakter og var også behjelpelig med innkasseringen av medlemsavgiften mot at de fikk prosenter av dette. Ellers var de med på alle arrangement både vinter og sommer med kaffekjele, julebrød og hjemmebakt og saft til de aktive. Kaffegjengen stilte opp både på medlemsmøter og andre tilstelninger, og var en stødig gjeng.

Det bør nevnes at dameavdelingen kjøpte inn kaffekopper som var med rundt omkring på de forskjellige arrangementene. De hadde ikke noe hus å oppbevare koppene i, så disse ble båret fram og tilbake i en stor, flettet babykorg.

Ellers var det mange aktiviteter som dameavdelingen sto ansvarlig for: juletrefester, stevner, fester og andre sosiale aktiviteter, herunder 17. mai-arrangementet på skolen som i dag er i regi av skolekorpset.

Kilde

  • Margit Aune Heggem sin artikkel i manus til CSKs jubileumsberetning 1995