WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune, Trondheim kommune og Trøndelag fylke.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Bymarka

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk
Bymarka sett fra Strinda
Bymarka ligger vest for Trondheim og er med sine 80km² areal, trondheimsregionens største og mest populære utfartssted. Marka eies av Trondheim kommune (32 km2), private grunneiere (40 km2), Byneset statsalmenning og Byneset bygdealmenning. Trondheim kommunes andel heter Trondhjems Bymark, og er en eldre almenning fra byens begynnelse.

Bymarka har et variert turterreng fra tett skog til vakre myrområder og er et ypperlig terreng for turgåere hele året. Bymarka kan tilby 200 km med stier, 250 km med skiløyper og 6 lysløyper fra 2 til 10 km. Det er også et fint alpinanlegg ved Gråkallen. For rullestolbrukere er det en rullestolløype på 2,3 km ved Haukvatnet.En nihulls golfbane ligger ved Golfbanen på Sommerseter.

Det har vært serveringssteder på Damhaugen, Elgsethytta, Grønlia, Lian restaurant, Lintrøa, Rønningen, Skistuen, Skogly og Sommerseter.

En rekke vann og dammer finnes , og flere er gode bade- og fiskeplasser. Baklidammen, Herberndammen, Holstdammen, Kobberdammen, Kyvatnet, Nydammen i Bymarka, Skjelbreia, Svarttjønna, Theisendammen og Vintervatnet ligger alle i Bymarka. Se oversikt på Vatn og dammer i Bymarka.

I Bymarka ligger fjellene Bakliåsen (304 moh), Flakkheia (454 moh), Geitfjellet, Våttåkammen (286 moh), Gråkallen (556 moh) og Storheia (566 moh).

Deler av bymarka er vernet i Bymarka naturreservat og i Geitfjellet fredningsområde.

En rekke bokverk er utgitt om ulike sider ved Bymarka.


Kilde

  • 1. Trondheim byleksikon

Eksterne lenker