WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere.
WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.Britannia Hotel da Freden kom

Fra WikiStrinda
Revisjon per 7. sep. 2019 kl. 07:34 av Jan H (diskusjon | bidrag)

Hopp til: Navigasjon, søk

Trondheim opplevde den første "allierte invasjon" allerede onsdag 9.mai, dagen stter den den tyske kapitalusjonen i Norge. Et britisk fly, som var over byen for å kaste ned flygeblad med henstilling tilde tyske soldatene om overgivelse, fikk problemer med den ene motoren og måtte nødlande på Lade flyplass.

Da besetningen på syv mann kom ut av flyet, blant disse flymekaniker Max Heald, trengte de et sted å overnatte, og fant fram til Britannia Hotel, som jo lød engelskvennlig. Neste morgen kom et nytt fly av typen Sterling for å hente mannskapet, og der var kaptein Per Hysing-Dahl med.

Senere kom den egentlige britiske besettelsesstyrken på 100 mann ombord på destroyeren «Broadway», og med tre minesveipere i front, ledet av brigadier Smith og oberstløytnant Glower, som begge tok inn på Britannia med sine staber. Engelskmennene ble på hotellet i mange måneder.

Også MILORG inntok hotellet, ledere og flere av "Gutta på skauen" fant plass i hotellets 5. etasje.

Hotellet var da sterkt nedslitt og manglet mye utstyr. Tidligere hovmester ved Britannia, Anton Färber, som hadde drevet «Deutshes Haus» - Frimurerlogen kom tilbake derfra med stålbestikk.


Se også

Kilde

  • Trondheim byleksikon
  • Johan O. Jensen. Britannia Hotel. Tradisjon og atmosfære gjennom 100 år.