WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Bolster

Fra WikiStrinda
Revisjon per 12. mar. 2009 kl. 22:14 av Torbjorn (diskusjon | bidrag) (Ny side: thumb|200px| Et '''bolster''' er ei pute eller underdyne av relativt tynt, vevd stoff. De fleste bolstre har forskjellige stripemønstre. Renningen var av lin og i...)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Ikke bilde.jpg

Et bolster er ei pute eller underdyne av relativt tynt, vevd stoff. De fleste bolstre har forskjellige stripemønstre.

Renningen var av lin og innslaget av ull. Ordet «bolster» er beslektet med det tyske «bolstra», som betyr å være stor eller svulme. Når en bolster ble fylt med fjær, svulmet den jo opp. Det var fint å ha mange svulmende puter i senga, fordi man mer satt enn lå i sengene. Skikken med underdyner fylt med fjær kom fra Danmark. De som ikke hadde råd til fjær, fylte strå i bolstrene. Det er trekket til disse underdynene vi oftest finner som bolstre i dag. Bolstrene kunne altså være både pute og underdyne med samme type trekk.

Mange av bolstrene er direkte vakre.

Fra gammelt av ble det i Norge sovet mellom skinnfeller, på høy og halm. Først på slutten av 1600-tallet kom det bolster, dyner og puter i sengene.


Kilde

  • Harald Kolstad: «Gamle redskaper. Små antikviteter»