WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune, Trondheim kommune og Trøndelag fylke.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Blodveimuseet i Saltdal

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk
Blodveimuseet i Saltdal
Fangeleire Saltdal
Fra fangeleir i Saltdal
Minnestøtte Saltdal. Foto: Jan Habberstad 2016
Blodveimuseet i Saltdal ligger på Saltnes ved Rognan, og er en del av Nordlandsmuseets Bygdetun.

Blodveismuseet er et museum som viser tyskernes aktivitet ved byggingen av Nordlandsbanen mellom Mo i Rana og Fauske. Det viser også aktivitetene og fangeleirene knyttet til byggingen av "Blodveien" mellom Rognan og Fauske.

Tyskernes mål var en rask utbygging av veier og jernbane for å kunne frakte materiell nordover til kampfrontene mot Sovjetunionen. Gjennom Organisation Todt planla de jernbanebyggingen som var tenkt å føre linjen helt nord til Kirkenes, og senere til Murmansk.

De trengte derfor arbeidskraft, og fraktet sovjetiske og slovenske krigsfanger med båt til området. Det ble etablert fangeleirer langs linjetraseene fra Korgenfjellet i sør til Drag sør for Narvik. Fra Saltfjellet til Fauske lå leirene tett.

Restene etter Blodveien kan ses i Saksenvika på nordre side. En støtte som viser de Jugoslaviske partisanenes innsats står på sydsiden av Saksenvika, langs gamle E6.