WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.


WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.

Bilder fra Frigjøringen 8. mai 1945

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk
Freden er kommet 8.mai 1945
Freden er kommet 8.mai 1945 - Bilde av Kong Haakon VII i et utstillingsvindu
Bilder fra Frigjøringen i mai 1945.

Tyskerne hadde 340.000 soldater stående i Norge på slutten av krigen. Hver soldat hadde avlagt personlig soldated til Hitler om å kjempe til siste mann. Det tredje rikes siste hersker, storadmiral Dönitz, avsatte Josef Terboven samme dag. All makt ble overført til general Böhme, som fikk ordre om å rette seg etter kapitulasjonen først klokken 21.10 om kvelden 7. mai. Klokken 22.02 kunngjorde Böhme at de tyske militære styrkene i Norge ville kapitulere om 26 timer, ved midnatt mellom 8. og 9. mai.

I Sverige var mange av de norske flyktningene i hemmelighet blitt trenet opp i de væpnede norske Polititroppene, som bestod av Reservepolitiet og Rikspolitiet. Ved krigens slutt var disse organisert i 3 innsatsstyrker, for hhv Oslo-, Trondheims- og Narvikområdet. Polititroppene var ledet av oberst Ole Berg, og organiseringen gjennomført av lege Carl Semb.

Toget med de norske polititroppene fra Sverige kom til Trondheim jernbanestasjon 10. mai klokken 18.15. Da oppstod en kritisk situasjon. Den tyske kommandanten som hadde sitt kontor like ved nektet styrkene å forlate toget og truet med å sprenge det i luften. Munningshettene ble fjernet fra skytset på 2 tyske krigsskip som lå ved kai. Bataljonssjef Gunnar Fredriksen tok da ut to feltkanoner fra toget og stilte dem opp. Den ene ble vendt mot kontoret til den tyske kommandanten, og den andre mot kommandobroen til det nærmeste skipet. Situasjonen ble imidlertid avklart.

Strinda historielag har fått tillatelse til å vise bilder fra et privat album som inneholder bilder fra feiringen av frigjøringen 1945. Flere av bildene er nok tatt av fotograf Schrøder i Trondheim.