WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune, Trondheim kommune og Trøndelag fylke.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Baklandet Skydsstasjon

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk
Baklandet Skydsstasjon. Foto: Jan Habberstad 2014
Baklandet Skydsstasjon. Foto: Jan Habberstad 2014
Baklandet Skydsstasjon. Foto: Jan Habberstad 2014
Baklandet Skydsstasjon, Øvre Bakklandet 33 , er en lokal kafé som er meget populær. grunnlagt 1997. Gården er Bakklandets eneste fredede bygning.

I gården skal det tidligere ha vært drevet vognmannsforretning og skydsstasjon, men dette er ikke dokumentert. Fra 1860-årene fantes det en hattemakerforretning i gården. Huset tilhørte på slutten av 1800-tallet Martha Klokseth og senere snekker Ingebrigt Eide. Gustav Nikolai Nielsen bodde her.

I årene 1896-1944 var det melkeutsalg i gården, som fikk sine varer fra Melhus meieri. Det har også vært drevet snekkerverksted, vaske-og-strykevirksomhet, skredderi og en svært tidlig utgave av lastebiltransport i gårdens første etasje. Husert fungerte kun som bolighus i årene 1944-1995, da arkitekt Trond Eide kjøpte det. Det er senere istandsatt ut fra antikvariske prinsipper og fremstår idag som velholdt, med en mengde interessante antikvariske detaljer. Istandsettelsen gjør huset til en severdighet i seg selv.

Hovedbygningen mot gaten er antagelig oppført i 1791. Mot gårdsplassen finnes bl.a. vinduer fra slutten av 1700-tallet. Gården ble kraftig ombygd 1873, og deler av butikkinnredning fra denne ombyggingen er tatt vare på i restauranten. 1896 var anlegget ferdig utbygd, i to etasjer, med bakbygninger, lysthus (dessverre revet) og flaggstang.

Baklandet Skydsstasjon. Foto: Jan Habberstad 2014

Kilde

  • 1. Trondheim byleksikon

Eksterne lenker