WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Bakke kloster

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
Bakke klosters segl
Foto: Strinda bygdebok

Bakke kloster Nunnoseter á Bacca var tidligere nonnekloster som lå på tomten til nåværende Bakke gård. Ved gravinger er det funnet murrester som antagelig stammer fra klosteret. Klosteret er nevnt første gang ca. 1150, og kan være grunnlagt av kongen eller et medlem av kongehuset.

Det eide bl.a. Lade og flere andre store gårder som tidligere sannsynligvis har tilhørt kongen. Kildene forteller svært lite om klosteret; det tilhørte antagelig Benediktinerordenen, men heller ikke dette kan sies med sikkerhet. Erkebiskopen hadde visitasjonsrett i klosteret, og visiterte det årlig, på Johannes evangelistens dag (27. desember).

Klosteret samlet seg et stort jordegods gjennom sin 400-årige historie. Dets siste abbedisse var Benedikte Jonsdatter, som er nevnt 1536. Ved reformasjonen ble klosteret sekularisert. Det ble slutt på opptak av nye nonner, og klosteret ble omdannet til et verdslig len. De siste nonnene fikk, hvis de ønsket, bli boende til sin død. Klostergodset var ved sekulariseringen det største i Trøndelag, og bestod av 256 eiendommer til en samlet skyld av ca. 385 spann smør.

Svenskene ødela de forfalne klosterbygningene 1564, og steinen ble brukt til reparasjon av Vår Frue kirke. 1950 fant man den steinsatte veien som gikk fra klosteret og ned til bryggene ved sjøen.

Kilde

Se også

Interne lenker