WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Arne Dybfest

Fra WikiStrinda
Revisjon per 23. des. 2012 kl. 17:40 av Jan (diskusjon | bidrag)
Hopp til navigering Hopp til søk

Forfatter Arne Dybfest (30.6..1869 i Trondhjem- 7.7.1892 ved Bergen) var sønn av sønn av jægteskipper Karl Martius Dybfest og Kirsten Jakobsdatiter.

Arne Dybfest vokste opp i trange kaar. Som 15-åring ble Arne Dybfest fengslet for et lovbrudd han selv hevdet han var uskyldig i. Året etter ble han deportert til Amerika. Her livnærte han seg ved å skrive for norske aviser. I New York kom Dybfest i kontakt med anarkistbevegelsen, blant andre den tyske eksil-anarkisten Johann Most, og i Minneapolis traff han den ti år eldre Knut Hamsun.

4. mai 1886 var Dybfest vitne til et protestmøte i Haymarket Square, senere kjent som Haymarket-opptøyene, der det ble kastet en bombe i forsamlingen. Uten bevis ble syv anarkister holdt ansvarlige og dømt til døden. Som journalist fikk han tilgang til Chicago-fengselet før dødsstaffen ble fullbyrdet, noe han skildret i sin første bok Blandt anarkister (1890).

Dybfest var blitt selverklært anarkist i Amerika. Tilbake i Norge ble han en sentral bidragsyter i målorganet og anarkistbladet Ferdaheimen. Dybfest var eneste skribent som fikk skrive på riksmål, da han ikke behersket sidemål. Han begynte på artium, men fullførte aldri. Istedet flyttet han til Kristiania og bosatte seg i Welhavensgate, der han pleiet omgang med skandaleomsuste Hans Jæger. Dybfests første bok, Blandt anarkister (1890), ble den første utgivelsen på Olaf Norlis forlag. I et brev til Norli beskrev Knut Hamsun boken som "Digt i Prosa", og deler av dette brevet ble trykket som reklame for boken.

I begynnelsen av 1890-årene skjedde det et stemningsskifte innen norsk litteratur, og som flere andre lot Dybfest seg inspirere av Friedrich Wilhelm Nietzsches omvendte moralbarometer og Théophile Gautiers angrep på kunstens nyttemoral. I Dybfests andre roman, Ira, er samfunnsengasjementet fra Blant Anarkister erstattet med selvransakelse, indre sinnsstemninger og sårbarhet for amoralske impulser.

Dybfest ble ofte beskyldt for å etterligne Knut Hamsun, mest fordi han benyttet seg av den da uvanlige "jeg"-fortellerformen som Hamsun hadde introdusert i Norge med Sult. Selv hevdet han at han var mer inspirert av Edgar Allan Poe. Novellen En ensom (i To noveller, utgitt i 1892) ble av Carl Nærup betegnet som «vår litteraturs eneste ekte frembringelse i den dekadente genre».

Han var redaktør av avisa Arbeidernes Vilje i 1888.

I 1892 hoppet Dybfest overbord fra en båt og druknet. Han døde med anklager om å ha unnlatt å hindre en venns selvmord over seg.

Bruddstykker av en påbegynt roman, Kjærlighed, ble trykket posthumt i Tidssignaler (1895).