WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Østmarkneset

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk

Østmarkneset er et nes i Strindfjorden (Trondheimsfjorden). på nordsiden av Ladehalvøya mellom Korsvika og Ringvebukta; oppkalt etter gården Østmarka.

Østmarkneset ble sterkt befestet av tyskerne under den annen verdenskrig. Se: Tyske installasjoner på Østmarkneset. Området ble avsperret med landminer og piggtråd, og bestykket med tungt, langtrekkende skyts. I tillegg ble det oppført flere luftvernbatterier og en stasjon for og et lager av sjøminer.

Festningsanleggene omfattet også ordinære brakker og dessuten store bunkere i fjellet. Her fantes også enmanns skyttergraver og mindre kanonstillinger.

Bare en måned før kapitulasjonen ble det dessuten anlagt en fangeleir på neset. Mange av de tyske anleggene kan i dag sees ved den idylliske gangveien på Østmarkneset, som går på toppen av skrenten ned mot sjøen. På Østmarkneset finnes det også flere gode badeplasser, bl.a. i Djupvika, hvor det tidligere var en naturiststrand.

På vestsiden av Østmarkneset er det utbygd et boligområde. På nordenden av neset ligger Norges Geologiske Undersøkelser, NGU og sentralt på neset Østmarka sykehus.

Se også

Kilde

  • Trondheim byleksikon