WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Haldor Børve

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
Haldor Børve

Haldor Larsen Børve, født 19. august 1857, fødested Ullensvang, Hordaland, død 11. august 1933, dødssted Porsgrunn, Telemark. Arkitekt. Foreldre: Gårdbruker Lars Jørgensen Børve (1815–91) og Anna Haldorsdatter Eidnes (1822–1911). Gift 1890 med Kristine Jørstad (13.1.1861–5.7.1941), datter av gårdbruker Hans Arnesen Jørstad og Ingeborg Hansdatter.

Haldor Børve hadde eget arkitektkontor i Porsgrunn fra 1889 og har tegnet en lang rekke offentlige og private bygninger. Et av hans hovedverk er Dalen hotell.

Børve ble utdannet i bygningsteknikk ved Trondhjems tekniske læreanstalt 1877–80 og fullførte sin arkitektutdannelse ved Polytechnische Schule i Hannover, Tyskland 1887–89. Han var blant de siste nordmenn som ble utdannet ved denne arkitektskolen i Hannover, som har hatt så stor betydning for norsk arkitektur i annen halvdel av 1800-tallet. Hans bygg følger i store trekk de skiftende moteretningene innen historismen, men han viser i enkeltbygg en kunstnerisk selvstendighet som fremhever ham. En rekke bygg viser også at han var en del av den nasjonale bevegelsen som på slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet søkte å finne frem til det spesifikt norske i arkitekturen.

Børve etablerte egen arkitektkontor i Porsgrunn 1889, og opparbeidet etter hvert en stor praksis med bygging av en lang rekke kirker, skoler, sykehus og andre private og offentlige bygg. Han var aktiv som arkitekt til midten av 1920-årene. Byggevirksomheten var i hovedsak lokalisert til Telemark og Vestfold, med enkelte bygg andre steder. Han var hovedlærer og senere bestyrer for Den tekniske aftenskole i Porsgrunn.

Et av Børves hovedverk er Dalen hotell i Telemark, oppført 1894. Det er et av periodens mest storslåtte turisthoteller, oppført i panelt tømmer ved enden av Telemarkskanalen. Bygningen i 2 1/2 etasjer har en monumental plassering som et slottsanlegg. Midtpartiet domineres av en sentral hall gjennom alle etasjer og med overlys. Foran hallen står to rikt dekorerte tårn. Ut fra sentralhallen går to lange fløyer symmetrisk ut til hver side og ender i tverrstilte bygningsdeler som gir en rik og sammensatt bygningskropp. Bygningen er oversådd med en rikdom av tårn, gavler og verandaer. Detaljene er dels i sveitserstil, dels inspirert av stavkirker og gamle norske loft og stuer, med svalganger, portaler og dragehoder. Anlegget er tilsynelatende oppført i suveren forakt for tyngdekraften og fremtidige vedlikeholdsbehov.

Et annet viktig verk av Haldor Børve er Porsgrunn rådhus. Det ble oppført 1904 i pusset tegl i nyrenessanse med detaljer i jugendstil. En rekke av hans kirker har detaljer inspirert fra stavkirker, mens hans samtidige profanbygninger gjerne har detaljer i jugendstil. Hardanger folkehøgskule i Lofthus fra 1915 knytter seg til den nasjonalromantiske bevegelsen, med elementer dels inspirert fra Telemark, dels fra lokal byggeskikk.

Kilde

  • 1. Trond Indahl - Norsk biografisk leksikon
  • 2. O. Alstad. trondhjemteknikernes Matrikkel 1875-1915