WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Brattørbrua

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 63°26′6.5400″ N 10°24′19.303″ Ø
Trykk på koordinatene og du får kart, flyfoto etc. for dette stedet.


Brattørbrua1907
Brattørbrua
Foto: Trondheim Byarkiv
Brattørbrua
Foto:Jan Habberstad 2014

Brattørbrua er ei bru som går over Nidelva. Brattørbrua ligger i forlengelsen av Kjøpmannsgata og krysser kanalen over til Brattøra. Brua er ei såkalt rullebru og har en totallengde på 32 m over tre spenn. Det midtre spennet består av to rullende bruklaffer, som hviler på fire skinnegående stålhjul. Hver av bruklaffene kan trekkes innover de to andre spennene. Brua har to pilarer og landkar av armert betong. Sålen er sikret med forskalingsbord, og brudekket består av kantstilt strøved.

Brattørbrua ble opprinnelig konstruert av stadsingeniør Carl Adolf Dahl som en del av hans storslåtte utbyggingsplan for Trondheim havn og sto ferdig i 1880. Foruten hovedkonstruksjonen ble brua nesten helt fornyet i 1939, og nok en gang ombygd av tyskerne under andre verdenskrig. Det opprinnelige brudekket ble skiftet ut med et aluminiumsdekke i 2000.

Brattørbrua er foreslått vernet i Vegvalg, Nasjonal verneplan for veger, bruer og vegrelaterte kulturminner. Begrunnelsen for vernet er at brua er den eneste bevegelige brua av typen rullebru som er valgt ut, og den et eksempel på en sjelden brutype i Norge.

Kilde

  • Fremstad, E og Thingstad, P.G. (red.) 2007
    Nidelva, Trondheims hjerte. Bli med ut 7: 55- 63
    NTNU Vitenskapsmuseet