WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Kaare Amdam

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk

Kaare Oddvar Amdam (født 19. desember 1911, død 10. mai 2008 i Trondheim) er en tidligere mangeårig speiderleder i Trondheim, og har for 75 års speiderinnsats mottatt Kongens fortjenestemedalje i sølv, Sør-Trøndelag fylkes kulturpris, Svenca Scoutrådets Rådsliljan og Norsk Speidergutt-Forbunds høyeste utmerkelse Sølvulven.

Som speiderleder var Amdam kretsleder i 12 år, satt i forbundsstyret, og grunnla 3. Strinda speidergruppe. Han hadde på 1930/40-tallet en fast speiderspalte i Adresseavisen. Et stort arbeide for speidersaken i Jämtland var medvirkende til at han fikk den svenske speiderprisen. Amdam ble utnevnt til æreskretsleder for Sør-Trøndelag krets av Norsk Speidergutt-Forbund i 1968.

Amdam deltok i motstandsarbeid under andre verdenskrig, og ble fengslet 29. september 1944. Han satt på Misjonshotellet i Trondheim, i Vollan krigsfengsel fra 21. november, og på Grini fra 16. mars 1945 til krigens slutt.

I det sivile liv var Amdam kasserer, etterhvert hovedkasserer i Fosen Trafikklag. Han begynte i Frosta Dampskipsselskap i 1926, og fulgte selskapet inn i fusjonen som i 1958 dannet Fosen Trafikklag. Han har vært aktiv orienteringsløper, deltatt i marsjkonkurranser, har representert Høyre i Strinda kommunestyre og var frimurer.

Kilde

  • Denne artikkelen er helt eller delvis basert på artikkelen «Kaare Amdam» fra Wikipedia på bokmål. For å se bidragsytere; se «historikk» knyttet til den opprinnelige artikkelen og «historikk» knyttet til denne siden.