WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere.
WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.Bakkestrandens Ynglingeforening

Fra WikiStrinda
(Omdirigert fra Ynglingen)
Hopp til: Navigasjon, søk
Ynglingen 1940.
Foto: Ukjent/NTNU UB Lisens: CC BY-NC-SA 4.0 ID: UBT-TO-085801_01
Nedre Møllenberg 73.

Bakkestrandens Ynglingeforening ble stiftet i Bakkestrandens Bedehus, det nåværende Lademoen bydelshus, i 1890 etter initiativ av pastor Hannibal Stabell, senere sogneprest i Lademoen.

Jentene fikk sin egen forening året etter guttene.

I 1895 kjøpte gutteforeningen Strandveien 72 som hadde vært Andreas Moe’s pottemakeri. Det ble pusset opp til foreningens formål. I 1915 ble arbeidet lagt om og åpnet for begge kjønn. Jentene la ned sin egen forening og gikk inn i den felles foreningen som fikk navnet Lademoen kristelige ungdomsforening.

Ynglingen, som selve huset ble kalt så lenge det eksisterte, hadde en stor og en liten sal og dessuten en liten vaktmesterleilighet. Den store salen bruktes til ungdomsmøtene og til større arrangementer slik som juletrefestene som var svært populære i strøket. Ved de store festene ble vaktmesterens lille kjøkken benyttet til å koke sjokolade og klargjøre de store mengder mat som skulle til.

Ynglingen ble revet i 1941. Husene på nedsiden av Strandveien ble alle revet for å gi plass for det veldige ubåtanlegget (Dora) til tyskerne.

Da Strandveien 72 ble revet, flyttet foreningen sin virksomhet tilbake til Østersundsgate 1. Senere fikk den sitt eget hus i Nedre Møllenberg gate 73 der den var til 1990.

Kilde