WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere.
WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.Wilhelmine Midelfart

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk
Wilhelmine Midelfart
Wilhelmine (Mina) Midelfart (født 14. april 1865 i Strinda, død 19. september 1931 i Oslo). Hun var datter av Johannes Midelfart og Katinka Dorthea Fast. Wilhelmine hadde to eldre søsken: Peter Albert Midelfart (født 1861) og Fredrikke (født 1863).

Wilhelmine var oppvokst på en landbruksskole, utdannet seg til lærerinne og viet sitt liv til undervisning. I tillegg hadde hun et sterkt sosialt og politisk engasjement som fikk henne til å ta flere verv.

Hun var en av de aller første piker som tok middelskoleeksamen i Trondheim. Det gjorde hun i 1881 ved Trondhjems borgerlige realskole. Hun avla lærerinneprøve av høyere grad 1883-84, og i 1885 fikk hun arbeid ved Flekkefjord middelskole. Hun tilbrakte deretter en lengre tid i utlandet, ved frk Zahles skole i København og ved skoler i Tyskland og Sveits. I 1888 kom hun tilbake til Trondheim og fikk fast ansettelse ved Trondhjems borgerlige realskole, der hun ble fram til pensjonen i 1927. Her underviste hun fremst de høiere pikeklassene i norsk og historie. Adresseavisen skrev etter hennes død at hun var ”en pedagogisk begavelse, en lærer av Guds nåde”. Wilhelmina Midelfart var en av stifterne bak ”De høiere Skolers Landslærerinneforening” og var i mange år medlem av hovedstyret. Hun stiftet også ”Kvinnelig Læseforening i Trondhjem” som eksisterte fram til folkebiblioteket ble opprettet.

Wilhelmine Midelfart var en av de seks første kvinnene som ble valgt inn i Trondheim bystyre i 1901, der hun representerte Høyre.

Hun var utpreget konservativ, men interesserte seg likevel tidlig i kampen for kvinnenes deltakelse i det offentlige liv. Wilhelmine Midelfart var en varm tilhenger av kvinnesaken. Hun deltok stadig i kvinnesaksforeningenes møter og var en veltalende foredragsholder som bidrog til å styrke kvinnenes sak. I tillegg til å sitte i bystyret var hun kommunevalgt medlem av skolestyret i Trondheim.

Hun flyttet til Oslo etter pensjonen i 1927. Hun døde ugift 19. september 1931.


Kilder

  • 1. Lokalhistoriewiki

Eksterne lenker