WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Wedel Jarlsberg

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
Selskapslokalet Wedel Jarlsberg
Interiør i Selskapslokalet Wedel Jarlsberg
Interiør i Selskapslokalet Wedel Jarlsberg
Interiør i Selskapslokalet Wedel Jarlsberg

Salong Wedel Jarlsberg (Blåsalen) i Britannia Hotell, innredet 1926, selskapslokale med adkomst til Palmehaven. Oppkalt etter grev Wedel Jarlsberg (1813-1870) ??.

Rommet er møblert og utstyrt med dype sofaer, malerier fra Jarle Berg - arkitekt, og to flotte krystall-lysekroner.

«Blåsalen» heter egentlig Salong Wedel Jarlsberg. Også kalt Rotarysalen og Salong D. På veggene vises trondheimsmotiver i form av veggmalerier fra 1929, malt av studenten Jarle Berg. Selv om navnet er ukjent, var Jarle Berg ingen anonym skikkelse i Trondheim i første del av 30-årene.

Arkitektstudenten var en aktiv ungdom i mange sammenhenger, kanskje ikke minst i byens uteliv. Jarle Berg ble spurt om å dekorere de store veggflatene med trondheims-motiver.

Bildene viser en slags fremtidsvisjon for Trondheim - en forestilling om en modernistisk by, med sentrale historiske byggverk - bare Lykkens portal er sanert vekk.

Jarle Berg skal ha tatt godt for seg av livets goder. Dette ble det ekstra god anledning til etter at veggmaleriene var utført, ettersom en vesentlig del av honoraret kunne tas ut i mat og drikke på hotellet.

Lokalet Wedel Jarlsberg kan også brukes til mindre møter og til bryllupsmiddager for opp til 50 personer. Trondheim Rotary ha benyttet lokalet fra 1927

Bilde av Wedel Jarlsberg

Bilde av Fridtjof Nansen, Christian Michelsen, Jørgen Løvland og Fritz Herman Wedel Jarlsberg (1855-1942) foran Britannia Hotel i Trondheim

Kilder