WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere.
WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.Veikart Europa 1648

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk
PilegrimsKart 1648-del 1
PilegrimsKart 1648-del 2
PilegrimsKart 1648-del 3

Carte des chemins de S. Jaques de Compostelle 1648 viser pilegrimsveiene til katedralen Santiago de Compostella. Rutene går gjennom Spania, Frankrike og tilstøtende stater i øst. Hovedruten vises med rødfarget og heltrukken dobbel strek, andre tilslutningsveger er vist med stiplet strek. Kirker og overnattingssteder (St. Jacobsklostre) er vist på kartet.

Santiago de Compostela er en by i Spania, og hovedstad i den autonome regionen Galicia nordvest i landet. Byen er et kjent pilegrimsted for europeiske katolikker. Dette fordi man i år 813 oppdaget en grav man antok tilhørte Apostelen Jakob. Han ble henrettet i Jerusalem i år 44, men levningene skal ha blitt ført til Compostela der han i en periode hadde virket. Både byen og pilegrimsveien dit (Jakobsveien, sp. Camino de Santiago) gjennom Frankrike og Spania står oppført på UNESCOs liste over verdens kulturarv.


Katedralen i Compostela. Navnet «Compostela» mener man kommer av det latinske campus stellae – «stjernens egn», og Santiago de Compostela blir slik «St. Jakob i Stjernens Egn». Apostelens levninger ble etter folketroen begravet der en gjeter hadde sett en stjerne, og en kirke ble etterhvert bygget over graven. Senere ble denne kirken erstattet med Santiago de Compostela-katedralen som står i dag (påbegynt sent på 1000-tallet).

Compostela har i dag i overkant av 90 000 innbyggere. Byen har også et universitet, og var Europeisk kulturhovedstad i 2000.Kilde

  • 1. Kopi av Originalkart kjøpt i klosteret i Elne, Sør- Frankrike.
  • 2. Wikipedia