WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere.
WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.Varselbud fra vest

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk

Trusselbildet ved år 1000 var preget av småkonger som kom på hærferd sjøvegen. Hvis målet var Nidaros er jo eneste farbare veg sørfra forbi Agdenes inn i Trondheimsfjorden og til Strindfjorden.

En varslingslinje var fra Surnadalsøra opp til Meldal. I bygdene omkring Trollheimen lå en rekke varder opp til Rindalsskogen. Lengst ute stod varden på Vættabakken. Herfra var det øyekontakt med Vættabuhaugen i Tingvoll og Valåsen på Brøske. Østover i dalen var Vættahamrene ved Vættavatnet neste vardeplass, deretter Duvåsen på 500 moh, før Vettåsen mellom Grønligrenda og Holten på Rindalsskogen. Fra den siste, Brannåsen ovafor Haugen og Grøset i Rindal, var det sikt til Loskammen i Meldal. Her stod det i 1860-årene en vaktstue i tømmer som da ble revet og kjørt til bygds som ved. I 1947 ble en kopi av den gamle stua satt opp, og det var to år tidligere reist en minnestein med denne strofen fra Per Sivle innhogd:

Og gjev det aldri må verta sagt
At landet ligg utan vardevakt.

Herfra Loskammen gikk signalene videre mot Oppdal [1] og langs Orkladalen ned til Gjølmesvåttan i Orkdal.

Innover i Trondheimsleia gikk det også en varslingslinje. Eldsfjellet [2] på Hitra varslet til Vetaliheia [3] ved Selva i Agdenes. Herfra var det sikt til Veten i Stadsbygd. Fra VåttåhaugenLadehammeren er det vid utsikt utover Trondhjemsfjorden mot Stadsbygd, og meget kort varsel til jarlenes høyborg på Lade. På Våttakammen i Bymarka ville et vardebål varsle hele Nidaros og gi beskjed til Solemsvåttan i Malvikmarka. Fra dette fjellet ville hele Inn-Trøndelag bli varslet.


Kilde

  • 1. Vardebål i tusen år. Per Christiansen. Tiller Historielag årskrift 2001

Intern lenke

Habberstads liste over vardefjell i Trøndelag