WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere.
WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.Været februar 2014

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk

Været februar 2014

Været feb 2014.jpg

Februar 2014 var den varmeste februarmåneden som var registrert i Trondheim siden målingene begynte i 1762. Vinteren uteble totalt denne måneden. Det som skulle ha vært en vintermåned ble en vårmåned. I snitt var temperaturen mer enn seks grader over det normale. Målingene ved Trondheim - Voll viser at det i gjennomsnitt var like varmt som det normalt skal være 20. april!

Enkelte dager var det enda varmere. I minst fem dager ble det målt temperaturer som det normalt skal være i mai. Det aller største avviket fra det normale ble målt 23. februar, da tilsvarte gjennomsnittstemperaturen normalen for 15. mai. I 16 døgn ble det målt apriltemperaturer, og i to døgn marstemperaturer. Bare to dager, 1. og 20. februar, var middeltemperaturen nær det normale for årstiden.


Slettet rekord fra 1797

Trondheim - Voll værstasjon slettet februarrekorden i gjennomsnittstemperatur som ble satt ved målestasjonen Trondheim - Fester på 3,6 grader i 1797. Et avvik fra normalen på over seks grader er unikt i Trondheim. Tall fra eklima hos Meteorologisk institutt viser at det siden målingene av gjennomsnittstemperatur begynte for 252 år siden bare er registrert et større avvik fra normalen en gang tidligere. I juli 1766 ble middeltemperaturen 20,4 grader, 6,9 grader over det normale.


- Knapt vært vinder fra vest

- Den ekstreme februarvarmen skyldes en jevn tilførsel av varme luftmasser sør- og sørøstfra. I februar, i likhet med januar, har det knapt vært registrert vinder fra vest og nordvest. Dermed har landsdelen ikke fått avkjølt luft nordfra. Det har heller ikke vært perioder med klarvær og kald luft østfra, sier statsmeteorolog Geir Ottar Fagerlid ved Meteorologisk institutt i Bergen til Adresseavisen.


Kilde

  • Adressa.no 27. februar 2014