WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere.
WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.Vardefjell i Gauldalen

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk

I Gauldalen kunne melding om ufred lett spres fra Holemsvåttan [1] ved Ånøya i Melhus via åstopper oppover i dalen. Således via Våttåsen [2] i Flå og Hovinsvåttan [3] opp til Størenområdet, der en har Våttåsnavnet såvel på Volløyen øst for Gaula, ved Haukdalsmyrene og i Aunemarka ved Rognes. Det skal også ha vært en brannvarde på Ølshavdin [4] øst for Ramstadsjøen.

Fra Rognesvarden kunne signalet gå videre til Våttåsen [5] og Høyliåsen i Singsås, og muligens via Høgbrenna [6] til en våttå ved Eggen /Drøydalen i Haltdalen [7], Våttan nord for Stensli og Våttåsen [8] øverst i Ålen.

I Røros er det registrert varder på Ramberget, Riskletten og og Ratvollfjellet, i Brekken på Våkhammeren, Vorten, Dalsvola og Vaktpiken. Disse nyere varslingsvardene kan for en stor del skrive seg fra nyere tid, slik at de stod i frontlinja mot fienden i øst.


Kilde

  • 1. Vardebål i tusen år. Per Christiansen. Tiller Historielag årskrift 2001

Intern lenke

Habberstads liste over vardefjell i Trøndelag