WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.
WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.
Værtegn
Værtegn er egentlig forbeholdt folkeminnevitenskapen, men noen gamle værtegn har noe for seg.
Beskrivelse
Observasjoner av skyhimmelen og kjennskap til naturen har dannet ordtak og regler som har gått i arv. Folkeminnegranskerne har samlet inn og tatt vare på de folkelige værtegnene i Norge. Noen av disse har stor utbredelse og har samme betydning over hele landet, andre er bare kjent lokalt. Terrenget, fjell, daler og fjorder, gir grunnlag for lokal tilpassing.
De fleste, for eksempel at det er en sammenheng mellom mengden av rognebær om høsten og snømengden kommende vinter, har ikke noe for seg. Noen av de gamle værtegnene tar utgangspunkt i været selv og det vi kan observere ved å studere for eksempel skyhimmelen, vindforholdene, lysbrytning, nedbør og fuktighet.
Været slik det er nå kan ofte fortelle oss hvordan det kommer til å bli de nærmeste timene, kanskje kommende døgn. Slike observasjoner kan si noe om de fysiske prosessene som foregår i atmosfæren. I slike tilfeller får de gamle værtegnene støtte fra moderne meteorologi.
Eksempler
Noen av de værtegnene som har et innhold som lar seg forklare meteorologisk og som har en "fysisk" mening
- Aftenrøde gjør en god natt. Men morgenrøde drypper i hatt.
- Brånet skodda, fikk en høyvær.
- Bue om aften en vandrer vil glede. Bue om morgen gir varsel om væde.
- Går sola ned i sekk, så er den neste dag vekk.
- Holder myggen seg nede ved bakken, er det tegn på regn.
- Hundedagene