WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Tropica

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
Logo Tropica

Tropica var en bedrift som drev med oppdrett av akvariefisk, og salg av utstyr for fisk og fugler. Bedriften ble grunnlagt av Alf Julius Næss som etablerte bedriften i 1957.Tropica flyttet forretningen til Dronningens gt 7 i 1957 og kjøpte Bjørkhaugveien 27 på samme tidspunkt og flyttet all oppdrettsvirksomhet til et uthust som sto på på Loholt i Strinda. Den store gule driftbygningen ble bygget tidlig på 60 tallet.

Oppdrettsvirksomheten fant sted på Solhøgda i Bjørkhaugvegen 27 . Opprinnelig var denne eiendommen eid av Christian Løkken (13.5.1877 i Ørland-). Bolighuset ble oppført i i 1935, sauehus og uthus samme år.

Butikken Tropica startet i Dronningens gate 7 i 1957. Omkring 1970 flyttet Næss forretningen til mindre lokaler i Taragårdsveita. Bedriften flyttet 1972 til Fjordgaten 78 som ble renovert, med forretning i 1. etasje og med kontorlokaler i 2. etasje.

Næss etablerte en Tropica forretning i Oslo omkring 1980. Han etablerte også en Tropica filial på City Syd i Trondheim i 1987.

Bedriften gikk konkurs i 1990 i forbindelse med finanskrisen noen år tidligere. Tropica var et personlig eid firma og var ikke skilt ut som aksjeselskap.Brygga i Fjordgata 78 brant ned i 2007.

Eiendommen ble kjøpt av Optoplan som bygde om huset. I følge opplysninger av lokal informant er lagerbygningen nå lagt ut for salg.

Tropica i Dronningens gate. Foto: Jan Habberstad

Gullfiskdammene i Bjørkhaugveien. Foto: Jan Habberstad

Et symbolsk bilde? Masse blomster type "Forglemmmegei" foran gullfiskdammene i Bjørkhaugveien.

Tropicas verksted i Bjørkhaugveien

Fjordgata 78 før brannen i 2007

I den mørkebrune brygga i Fjordgata 78 holdt Tropica til

Kilde

  • 1. Bjørn Johan Kirksæther
  • 2. Nettstedet NettAkvariet.no